Incepand cu primele zile ale toamnei, cu totii ne punem problema incalzirii locuintei pe timpul iernii. Aerisirea caloriferelor este o operatiune foarte importanta pentru buna functionare a acestora. Si nu ne referim numai la aerisirea coloanei ce face parte din instalatia termica a blocului, ci si la aerisirea fiecarui radiator din apartament.
Haideti sa vedem cum se face aerisirea corect si eficient.
In primul rand, oprim robinetele caloriferului atat pe tur cat si pe retur. Tinem cont ca robinetul de tur este montat in partea de sus a caloriferului, pe unde intra apa in radiator, iar cel de retur in partea de jos, pe unde apa iese din radiator. Intre tur si retur exista o mica diferenta de presiune. Robinetul de tur poate avea si un termostat, care masoara temperatura din camera si inchide sau deschide caloriferul pentru a pastra o temperatura constanta in incapere. Pentru mai multe amanunte, va recomandam articolul despre cum functioneaza un robinet cu cap termostatat.
Dupa ce am inchis cele doua robinete, deschidem supapa sau surubul de la aerisitor. Aerisitorul este montat in partea de sus a caloriferului, in capatul opus fata de unde este montat robinetul de tur. Asteptam sa iasa aerul si apa cu presiune. Avem la indemana un lighean sau un vas, astfel incat apa sa nu curga pe jos, deoarece vom strica parchetul sau pardoseala . Mai departe, deschidem usor robinetul de retur, pana cand nu mai iese deloc aer, ci doar apa, iar caloriferul nu mai “bolboroseste”. Inchidem surubul de la aerisitor si deschidem complet robinetele de tur si retur.
Operatiunea de aerisire a caloriferului este incheiata, acum poate sa vina si vremea rece, suntem pregatiti.
Intrebari si raspunsuri despre aerisirea caloriferelor:
Intrebare: Se pot aerisi si in timpul iernii caloriferele?
Raspuns: Aerisirea caloriferelor se face in general la proba de toamna, sau la cateva zile dupa ce se introduce apa in instalatia termica, deoarece mai poate ramane aer pe tevi, precum si in calorifere. Daca ati ratat acest moment, le puteti aerisi oricand in timpul iernii, avand insa grija sa aveti la indemana o galeata sau un vas in care sa curga apa, dupa ce iese aerul. In rest, se respecta pasii descrisi mai sus.Recomandare: Tipuri de calorifere
Intrebare: Am aerisit caloriferele exact ca in materialul prezentat, dar in sufragerie si dormitor se incalzesc doar in partea de sus, maxim de o palma (caloriferele sunt noi). Care ar putea fi cauza?
Raspuns: Va prezentam cativa pasi de urmat pentru identificarea problemei.
Mai intai, se verifica daca coloana verticala este la fel de calda ca in celelalte camere, unde merg bine caloriferele. Daca nu este la fel de calda, e de la coloana si nu prea se poate face ceva imediat. Pe termen lung, trebuie investigata posibilitatea maririi debitului prin echilibrarea coloanelor in subsol.
Daca e coloana ok, e posibil ca teava orizontala care vine din coloana catre calorifer sa fie infundata (tur si/sau retur). Se verifica astfel: daca e coloana fierbinte, se inchide din robinet caloriferul, pana se raceste teava (tur) orizontala spre calorifer. Se da drumu la robinet. Daca se incalzeste imediat e ok. Daca nu, e posibil sa fie infundata si atunci trebuie desfundata sau chiar schimbata.
Recomandare: Calorifere decorative – modele pentru un decor superb
Daca teava orizontala nu e infundata, se verifica robinetii din calorifer (tur si retur), astfel: se desface la un capat superior caloriferul (la aerisitor) si se deschid pe rand turul sau returul. Se observa debitul. Daca este slab, problema este ori la robinet ori in calorifer – se inlocuieste caloriferul, impreuna cu alt set de robineti.
Intrebare: Super explicatia, dar as avea si eu o intrebare: daca eu am pus centrala in martie, mai trebuie sa fac aerisirea caloriferelor pentru iarna?
Raspuns: Aerisirea caloriferelor se face in fiecare toamna, inainte de a incepe sa fie folosite. Pe perioada verii, este bine ca radiatoarele din otel sa fie tinute pline cu apa, pentru a evita oxidarea.Intrebare: De unde se incepe aerisirea? Din partea de sus ? Sau de jos?
Raspuns: Mai intai se inchid robonetele de tur si retur – acestea sunt asezate in general pe diagonala unul fata de celalalt. Robinetul de tur este montat sus, pe unde intra apa in calorifer, cel de retur jos, pe diagonala. In partea opusa fata de robinetul de tur, tot sus, se afla aerisitorul. Cu robinetele de tur si retur inchise, desurubam aerisitorul si lasam sa iasa aerul. Mai departe urmam pasii descrisi mai sus.
Vezi si: Sfaturi utile despre calorifere si instalatiile termice
Intrebare: Am o centrala de 35 kw, iar instalatia este facuta in linie pe 2 coloane. Adica: pe o parte incalzeste latura din dreapta a casei si etajul, pe cealalta parte la fel. Prima latura este mai scurta cu 5 m fata de cealalta. Pe prima sunt 5 calorifere, iar pe a doua patru. Ultimele 3 calorifere din a doua parte nu se incalzesc decat un sfert. Le-am aerisit ca in materialul de mai sus si tot de geaba. Oare nu am insistat suficient?
Raspuns: Mai intai verificam daca tevile de tur si retur sau caloriferele respective nu sunt infundate, urmand pasii din raspunsurile de mai sus.
Daca acestea nu sunt infundate, o alta cauza a incalzirii partiale a caloriferelor din a doua coloana poate fi faptul ca debitul de apa este mai mic decat cel normal pentru o incalzire uniforma. Ca sa verificati, faceti urmatorul test: inchideti cat puteti de mult robinetele de retur ale caloriferelor de pe prima coloana, dar totusi la limita la care se incalzesc uniform si confortabil camerele respective. Verificati daca dupa aceea caloriferele din coloana a doua se incalzesc mai bine. Daca aceasta metoda a functionat, atunci puteti pastra acest reglaj al debitului pe retur sau puteti echilibra cele doua coloane, adica sa scadeti debitului pe prima coloana si implicit sa cresteti debitului pe cea de a doua coloana de incalzire utilizand robineti de echilibrare.Daca testul nu da rezultate, atunci s-ar putea sa fie necesara o centrala cu putere mai mare. Oricum, pentru toate aceste operatiuni, este bine sa contactati o firma specializata de instalatii termice.
Intrebare: Locuiesc la o casa unde am si calorifere sus. De unde sa incep aerisirea, de la cele mai indepartate ca punct sau de la cele mai apropiate?
Raspuns: Incepeti aerisirea caloriferelor de la cel mai apropiat de centrala termica, la parter.
Intrebare: Daca inchidem turul si returul la calorifer, unde sa mai fie aer? Sus in aerisitor nu mai e apa decat ce este la nivelul de sus al caloriferului, neavand nici un fel de presiune nici dupa tur sau retur. De unde imi pot da seama ca nu are aer?
Raspuns: Atunci cand se deschide aerisitorul si iese apa ca dintr-un sifon, atunci are aer. Daca iese cu jet continuu, atunci nu mai are aer.
Citeste si cum cresti randamentul termic al caloriferelor
Intrebare: Locuiesc la bloc la etajul 8, adica ultimul. Caloriferele nu se incing cum trebuie. Termostatul e deschis la 5, dar numai doua palme de sus in jos caloriferul e cald. In partea de jos e rece, iar la unele calorifere e aproape rece complet. Daca pun un furtun in partea opusa returului si dau drumul la apa in ghiuveta, caloriferul se incinge. Cu turul inchis, apa din retur e calduta, dar cea din tur e firbinte. Daca le aerisesc in partea de sus opusa intrarii de apa in calorifer, uenori are putin aer, alteori iese apa. Am respectat instructiunile de aerisire spuse de dumneavoastra si nu am nici un rezultat. Va rog dati-mi un sfat sau recomandati-mi un specialist sa-mi remedieze aceasta problema pe care o am de cativa ani. Va multumesc.
Raspuns: Nu este o problema de aerisire. Pentru ca presiunea din tur tinde sa se egalizeze cu presiunea din retur, odata cu cresterea inaltimii coloanei de apa, va rezulta o circulatie redusa a apei in calorifere, ele racindu-se foarte repede, chiar daca intra apa fierbinte in ele. Daca situatia aceasta este doar la una din coloane, exista solutia echilibrarii coloanelor de incalzire prin montarea unor robineti de echilibrare pe retur. Daca problema e in tot apartamentul, atunci trebuie marita presiunea apei din tur. Va recomandam sa contactati o firma specializata de instalatii termice, pentru a masura presiunea apei din tur si retur si pentru a va recomanda cea mai buna solutie.Recomandare: Cum calculam corect dimensiunea unui calorifer. Dimensionare Calorifere | Radiatoare
Intrebare: La mine este o problema mai delicata, adica, etajele inferioare, respectiv parter, etaj 1 si etaj 2 nu au cadura, etajul 3 este partial incalzit, iar etajele 4 si 5 au caldura suficienta. Intrebarea este de ce oare nu se incalzesc caloriferele si de la etajele inferioare. Va multumesc.
Raspuns: Faptul ca la etajele superioare caloriferele se incalzesc exclude o problema a tevilor de coloana. Probabil ca racordurile de conectare la coloana sunt infundate. La fel, trebuie verificat daca nu cumva chiar caloriferele sunt infundate. Va recomandam sa urmati pasii descrisi mai sus in acest articol pentru a identifica unde sunt tevile sau caloriferele infundate.
Intrebare: Am o mare problema, caloriferele in toata casa sunt calde doar in partea de sus. La mine turul si returul intra in acelasi loc (nu stiu cum se numeste acea piesa) – din aceeasi piesa turul pleaca in sus si intra in calorifer. Am incercat sa inchid numai returul, dar nu pot, se inchide si turul. Cum pot sa aerisesc?
Raspuns: In mod uzual, piesa de care vorbiti in care intra si turul si returul este un robinet de tip H (de obicei montat in partea de jos a caloriferului). In general, acest robinet cu doua vane are inchidere separata pe tur si pe retur (pe retur este de obicei acoperit de un capacel de protectie), iar pe tur unii robineti permit si montarea de cap termostatat (sau capul termostatat este inglobat in calorifer). Daca acesta este si cazul dumneavoastra, procedura de aerisire ramane aceeasi ca cea descrisa mai sus. Daca robinetul dvs inchide atat turul cat si returul simultan, puteti simplifica procedura in sensul ca opriti complet apa tur/retur, deschideti aerisitorul, apoi porniti usor alimentarea caloriferului pana ce nu mai iese decat apa fara aer.
Vezi si: Cum mascam caloriferele din casa? Modele interesante de masti pentru calorifere
Daca ati efectuat aerisirea si in continuare nu se incalzeste caloriferul decat in partea de sus, inseamna ca prin el circula un debit de apa prea mic fata de necesarul de incalzire al camerei.
Intrebare: Situatia mea e urmatoarea: bloc nou, toata instalatia noua, et. 3/4, in apartament nu s-a locuit inainte, functioneaza bine toate caloriferele din camere, doar caloriferele din cele 2 bai nu se incalzesc deloc. Au fost si singurele calorifere care au scos aer la aerisire, dupa care apa okay, restul doar apa in jet continuu. Tevile de tur si retur la cele 2 calorifere sunt reci. Am fortat instalatia, inchizand toate celelalte calorifere, cu exceptia acestora doua, dar fara succes. Orice sugestie e binevenita. Multumesc !
Raspuns: Daca vecinul de la etajul 4 nu a deschis caloriferele, atunci este normal ca returul sa fie rece. Incercati urmatorul test: vorbiti cu vecinul de la etajul 4 sa deschida caloriferele. Daca tevile de tur si retur raman reci, atunci fie tevile sunt infundate, fie coloanele nu sunt echilibrate. Pentru a identifica unde este infundata teava, urmati pasii descrisi mai sus , la intrebarile anterioare din acest articol. O alta varianta ar fi ca toata coloana respectiva este inchisa de la subsolul blocului – trebuie verificat si acest lucru. Recomandare: Incalzire in pardoseala – avantaje si dezavantaje
Intrebare: Adresa unui specialist in reglarea caloriferelor.
Raspuns: Pentru servicii de instalatii termice, va recomandam sa contactati direct firmele specializate prezentate pe site.
Intrebare: Odata ce am aerisit caloriferul asa cum ati spus, presiunea la centrala scadea sub 1 si iara incarcam apoi iara faceam aerisire si tot asa pana ce am considerat ca este gata. Am procedat corect?
Raspuns: Verificati in fisa tehnica a centralei termice care este presiunea minima admisa pentru o buna functionare a acesteia. In privinta aerisirii caloriferelor, daca acestea se incalzesc de sus pana jos, atunci aerisirea s-a facut corect.
Intrebare: Am facut aerisirea exact cum ati spus dar dupa 24 ore, jumatatea inferioara a caloriferului este doar calduta. Acolo e camera copilului. Multumesc!!!!
Raspuns: Nu toate problemele de incalzire a caloriferului pot fi rezolvate prin aerisirea acestuia. Alte cauze pot fi tevile infundate (de tur sau de retur) sau chiar infundarea caloriferului, ori coloanele nu sunt echilibrate. Va recomandam sa urmati pasii descrisi in raspunsurile de mai sus pentru a identifica problema.
Intrebare: Locuiesc intr-un apartament de bloc (vechi), la etajul 4 (ultimul). De cand am schimbat caloriferul la baie si am facut cateva modifcari la tevi (am pus alt tip de calorifer) am identificat un zgomot foarte ciudat si enervant, care nu stiu de la ce poate fi, si mai ales cum sa il elimin. Zgomotul este ca si cum picura, de la o inaltime mai mare intr-o galeata (goala). Pare ca vine din jumatatea superioara a caloriferului sau tevii. Zgomotul nu este constant in timp (la un anumit interval) si la inceput “picaturile” sunt foarte dese, cam la 1-2 secunde, apoi se raresc ajungand si la 45 de secunde. Calorioferele sunt firbinti uniform, asa ca teoretic ar trebui sa fie apa peste tot in conducte, deci nu ar avea ce sa picure si de la ce sa se auda. Imi puteti va rog da un sfat cum sa scap de “picaturile” acestea?Vezi si: Incalzire in pardoseala – reguli montaj
Raspuns: Intr-adevar, tevile si caloriferul fiind pline, nu poate fi vorba de picaturi. Zgomotul ar putea fi mai degraba de la dilatarea tevilor. Acest fenomen apare mai ales in cazul tevilor de cupru. Ar fi bine ca un instalator sa verifice daca fixarea (prinderea) tevilor instalatiei permite dilatarea acestora.
Intrebare: Cum se face sa pot baga presiune in calorifere?
Raspuns: Daca sunteti racordat la sistemul centralizat de termoficare, nu aveti cum sa influentati presiunea apei din instalatie. Daca aveti o centrala termica, atunci presiunea se regleaza conform specificatiilor din fisa tehnica acesteia.
Intrebare: Am o casa cu etaj, iar la etaj nu folosec nicio camera, cum pot reduce temperatura sau consumul pt etaj?
Raspuns : Daca aveti centrala, inchideti in primul rand toate caloriferele de la etaj. Si ar trebui sa izolati cumva spatiul, prin inchiderea casei scarii (daca aceasta comunica deschis si cu etajul si cu parterul) pentru a nu se pierde caldura inspre etaj. Sau puteti folosi 2 centrale mai mici, separat pe nivele, si cea de la etaj o porniti doar atunci cand trebuie folosit si etajul. Deasemenea, pentru micsorarea consumului, casa trebuie sa fie izolata pe exterior cu polistiren expandat de 10 cm.
Intrebare: Am o instalatie artizanala (un calorifer din tevi in forma de u dar intors invers peste un cazan din fonta), in cazan se face foc si incalzeste caloriferul din tevi care este legat la un sistem de calorifere in casa, pompa, vas exp. etc. As vrea sa stiu daca in partea de sus al caloriferului in forma de u (invers) ar fi sansa ca aerul acumulat sa poata fi aerisit printr-un alt calorifer. PS: inca este proiect pentru casa.
Vezi si: Incalzire centrala prin semineu – termosemineu
Raspuns: De fapt ati facut un mic schimbator de caldura. Puteti racorda o teava la acest calorifer si sa o duceti pana la ultimul etaj, acolo facandu-se aerisirea.
Intrebare: Am si eu o mica problemuta: am o casuta cu d+p+m de 110 mp locuibili unde am instalat o centrala electrica trifazica de 12 kw. Primul an cand am montat caloriferele ele s-au incalzit fara probleme, al doilea an la mansarda doar partea de sus foarte putin. Mentionez ca am aerisit caloriferele chiar si cu ajutorul unui instalator si nimic. Se poate sa se infunde caloriferele dupa doar 6 luni de folosinta (calorifere din tabla)?
Raspuns: Daca in primul an s-au incalzit fara probleme, inseamna ca a survenit o defectiune intre timp. Cauze posibile: rugina in calorifere, defectare robineti calorifere. In general, in aceste cazuri, se merge pe varianta de a inlocui cu un calorifer de proba (pe care il stim ca nu e infundat ) fiecare calorifer cu probleme. Daca toate caloriferele de la mansarda nu se incalzesc si daca ele sunt racordate in paralel, inseamna ca undeva pe coloana spre mansarda este problema. Pe de alta parte, daca la mansarda caloriferele sunt inseriate, daca unul din ele e infundat le va bloca pe toate.
Ne puteti trimite o schema simplificata de racordare a caloriferelor pentru a va ajuta mai mult?
Intrebare: Am si calorifere stil vechi din fonta si cele noi din tabla (presupun aluminiu). Calorifelele (toate) sunt mai calde in jumatatea de sus. Teava de retur este mai rece decat teava de tur. Dvs. spuneti ca returul se afla in partea diagonal opusa de tur. Dar teava de retur a caloriferelor acestora iese din aceeasi parte din care intra teava de tur. In plus, nu exista nici un surub sau robinet pentru a inchide returul. Situatia este la fel si pe cele vechi si pe cele noi. Sunt la etajul 4/4, racordat la reteaua de incalzire centrala.Vezi si: Tipuri de centrale termice
1. Daca nu am cum sa inchid returul, se poate totusi aerisi calorifelul?
2. Daca ar avea aer, nu ar fi mai rece partea de sus? Stiut fiind ca aerul se acumuleaza sus si nu jos.
3. Care ar fi posibila cauza ca jumatatea de jos (cat si teava de retur) este mai rece?
4. Daca nu se pot aerisi pentru ca nu se poate inchide returul, ce ar fi de facut?
Multumesc anticipat!
Raspuns: Daca aveti aerisitor, puteti face aerisirea caloriferului chiar daca returul nu are robinet, deschizand aerisitorul si lasand aerul sa iasa. Daca nu aveti nici aerisitor, atunci este necesar sa va montati. La fel, se poate monta si robinet pe teava de retur, pentru ca pe viitor aerisirea sa se faca mai usor. Chiar si caloriferele care functioneaza corect sunt mai reci in partea de jos (inclusiv teava de retur) datorita faptului ca o parte din caldura este cedata in incapere.
Intrebare: Am schimbat atat caloriferul din baie cat si tevile de legatura de la coloana cu calorifer de otel si tevi de cupru. Cand opresc caloriferul, atat turul cat si returul, in calorifer apare un zgomot ca de picurat. Mentionez ca nu se incalzeste tot. Imi puteti spune din ce cauza? Ar trebui sa-l aerisesc? Multumesc.
Vezi si: Cosuri de fum – tipuri si modele. Stii ce sa alegi pentri soba, semineul sau centrala ta?
Raspuns: Da, caloriferul trebuie aerisit.
Intrebare: Dar la caloriferele cele vechi care nu au surubul de aerisire in partea opusa, are doar tur si retur, cum se procedeaza?
Raspuns: In acest caz, trebuie demontat capacul vechi, dupa care se monteaza unul nou, care are o gaura filetata pentru montarea aerisitorului.
Intrebare: Am o problema mai aparte: eu stau la bloc si mi-am montat robineti la calorifere pe tevile verticale, pentru a putea interveni in caz de se sparge caloriferul (pe tevile verticale tur retur); acum cei de la asociatie vor sa mi le sigileze, specificand faptul ca nu am voie sa am robineti. As dori va rog mult sa stiu daca chiar este interzis sa am robineti; mentionez faptul ca mai detin un apartament unde am si acolo robineti si acolo nu este nici o problema cu asociatia; mai mentionez faptul ca am pus robineti si pentru motivul ca am repartitoare si am termostate care, desi inchise, circula totusi apa pana la 8 grade, iar eu am pus robineti pe tevile verticale pentru a le putea inchide total. As dori va rog mult sa imi spuneti daca e ceva gresit sau este un abuz din partea asociatiei si unde eventual m-as putea adresa. Multumesc anticipat.Recomandare: Avantaje si dezavantaje ale diferitelor tipuri de centrale termice
Raspuns: Probabil motivul pentru care Asociatia de Locatari ar vrea sa sigileze robinetii este pentru a nu va putea racorda alte calorifere decat cele existente. Daca prin sigilare se intelege faptul ca robinetii respectivi nu pot fi demontati (ca la contoarele de apa), dar pot fi folositi, atunci aceasta sigilare nu va deranjeaza cu nimic, pentru ca veti putea sa inchideti in continuare robinetii din coloana. Daca prin sigilare, Asociatia doreste ca dvs. sa nu mai puteti folosi acesti robineti, puteti solicita sa vedeti Hotararea sau Regulamentul Asociatiei, in care se stabileste ca nu aveti voie sa montati acesti robineti.
Intrebare: Aerisirea se face cu apa rece sau calda?
Raspuns: Aerisirea se face pentru a scoate aerul din calorifere. Nu are importanta temperatura apei.
Intrebare: Am si eu o intrebare… caloriferele din casa nu se incalzesc in totalitate – doar o palma – ce trebuie facut?
Raspuns: Trebuie aerisite caloriferele. Aveti mai sus descris cum se face acest lucru.
Recomandare: Cele mai economice centrale termice
Intrebare: Eu am o mare problema. Caldura s-a dat in oras de o luna, iar eu nu am dat drumul la caldura pentru ca nu stiu sa aerisesc caloriferul. Stau in chirie si proprietarul e plecat in afara, deci nu pot sa il intreb. Ideea este ca eu nu am niciun robinet de tur sau retur, nu inteleg despre ce vorbiti. Caloriferele sunt vechi. Am decat termostat (nu stiu sigur daca asa se numeste, ma refer la ala de unde dai caldura mai incet sau mai tare) montat pe teava de tur. Nici aerisitor nu cred ca am; nu sunt prea sigura cum arata… Ar trebui sa chem un specialist sa-l aeriseasca? Va multumesc.
Raspuns: Daca aveti calorifere vechi, din fonta, cel mai probabil nu aveti aerisitor. Robinetul cu cap termostatat nu are alt rol decat acela de regla temperatura si a inchide si deschide caloriferul. Puteti deschide caloriferul si, daca nu se incalzeste uniform, atunci contactati un instalator.Intrebare: Locuiesc la bloc la etajul 3/4 si sunt racordat la sistemul central de incalzire. In 2 camere caloriferele nu se incing cum trebuie, practic doar doua palme in partea superioara. Am aerisit caloriferele conform intructiunilor dvs. de pe site, dar rezultatul e acelasi. Daca inchid turul din robinet, si dau drumul dopului de pe retur (situat opus unde iese teava de retur din calorifer) apa tasneste cu presiune, ceea ce ma face sa cred ca returul nu este infundat si nici nu are o circulatie defectuoasa. De asemenea presiunea pe tur este ok. Concluzia la care am ajuns este ca practice cele 2 presiuni, tur si retur, se cam egalizeaza si rezulta o circulatie mica a apei prin calorifer. Intrebarea mea este: pot sa montez pe retur o supapa/clapeta de sens, astfel incat apa sa circule numai in sensul tur-retur, practic sa nu mai lase sa intre apa cu presiune pe retur in calorifer??? Sau daca aveti o alta solutie e binevenita.
Recomandare: Incalzirea cu termostat sau cum sa folositi centrala mai eficient – economie . cum functioneaza, tipuri de termostate
Raspuns: Puteti monta o astfel de supapa pe retur, dar acest lucru nu va duce la cresterea presiunii pe tur pentru a se realiza o circulatie buna in calorifer. Daca alte calorifere, racordate la coloane diferite, functioneaza corect, atunci poate fi o problema a coloanelor. In acest caz, ar trebui realizata o egalizare a presiunii coloeanelor comune, de la subsolul blocului, prin montarea unor robineti de echilibrare. Contactati o firma specializata, care sa poata vedea la fata locului care este situatia.
Intrebare: Am inchis robinetii dar cand deschid supapa de aerisire curge putina apa si apoi tot nu merg. Ce trebuie sa fac?
Raspuns: In acest caz, propbabil nu este o diferenta de presiune intre tur si retur. Nu este o problema de aerisire.
Intrebare: Am si eu o problema, am centrala termica si unul dintre calorifere 3 zile se incalzeste tot, apoi o saptamana se incalzeste doar in partea de sus, jos fiind rece. Ce poate avea oare? Face fitze :d
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Referitor la ploblema dumneavostra, sunt mai multe cauze…..
1. instalatia termica, daca este realizata cu materiale din pexal, diferenta intre 20 grade si 60 grade face ca pexalul sa se dilate si automat se pierde si presiunea din instalatie.
2.presiunea din instalatie poate fi scazuta si pompa centralei nu impinge apa.
3. traseul instalatie poate sa fie prea mare si pompa centralei sa nu aiba putere.
4. revizia la centrala vtp (verificare tehnica periodica) curatata, spalare chimica, verificare focar, pompa
5. la caloriferele – depinde ce tip de calorifere aveti – fonta,aluminiu,otel – puterea calorica difera.
Daca presiunea din centrala este de 1,2 bar si caloriferul nu este cald, mariti presiunea apei la 1,5 bar. Daca nu merge nici asa, opriti 1 sau 2 calorifere si vedeti daca se incalzeste cel care este rece.
Intrebare: Am si eu o intrebare: am o centrala termica cu incalzire pe lemne si de fiecare data cand opresc focul, scade presiunea sub unu chiar la 0 si caloriferele nu se incalzesc si trebuie sa le aerisesc de fiecare data (in instalatia de incalzire este racordat si boilerul electric). Multumesc.Vezi si: Solutii pentru mascarea tevilor de gaz si a centralei termice intr-o bucatarie la bloc
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Cauzele pot fi mai multe…
1. instalatia termica, daca este cu circuit inchis, inseamna ca are pierderi de presiune undeva… tevi sparte, crapate, robineti care picura, racorduri care nu inchid ermetic.
2.boilerul electric cu serpentina – apa calda menajara se incalzeste cu ajutorul instalatiei termice, iar cand nu se foloseste caldura… electric. Boilerul este exclus din ploblema.
3. instalatia termica trebuie sa aiba pompa de presiune, presostat si supapa de presiune.
Din spusele dumneavostra, conculzia este ca instalatia are pierderi de presiune, tevi sparte, crapate, robineti care picura, racorduri care nu inchid ermetic sau nu aveti supapa de presiune pe instalatie, care sa mentina presiunea in instalatie.
Posibil ca instalatie termica sa aiba un baypass cu instalatia de apa calda.
Intrebare: Am o centrala ariston 23 mffi. Am aeresit atat caloriferele cat si pompa de apa si tot se aude un zgomot ca si cum ar functiona pe abur-aer cand se infierbanta. Zgomotul este in zona arzatorului.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Daca zgomotul se aude din centrala, luati legatul cu o firma autorizata ISCIR care ofera service si reparatii centrale.
Intrebare: Am si eu o problema: am o centrala pe lemne facuta de mine, dar am o problema cand porneste pompa imi fac zgomot tevile.
Recomandare: Cum faci un semineu din gips carton – transforma un perete gol in elementul central din living
Raspuns (ing. Ionita Cristian): In prima faza aerisiti pompa!
A doua faza aerisiti instalatia termica!
Daca nu aveti montate aerisitoare pe instalatie, montati in capul intalatiei robinet de trecere sau aerisitor manual ori automat.
A treia faza – aerisiti caloriferele.
Intrebare: Ciudatenie… am o centrala de apartament. Daca dau drumul la bucatarie la apa calda, in 10 secunde se incalzeste in limita cat sa tii mana (e si normal), in schimb la baie pot sa las sa curga apa si 5 min. si nu ajunge la fel de fierbinte. Multumesc !
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Centrala are o disfunctiune! Apelati la un service autorizat iscir pentru reparatii centrale termice!
Intrebare: Daca schimb turul cu returul adica apa fierbinte sa intre jos si sus sa iasa returul, nu se incalzeste mai mult caloriferul? Multumesc.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Nu! Daca avetii centrala, fortati pompa la maxim daca doriti sa faceti improvizatia asta!!! Iar daca avetii incalzire de la retea, improvizatii fara efect! Iar conform normelor tehnice, teava de tur sus si teava de retul jos.
Intrebare: Am o problema si nu o pot rezolva. Situatia este asa: am 4 calorifere instalate cum urmeaza de la centrala – bucataie de fonta, baie radiator, camera fonta, camera fonta; problema este ca in baie radiatorul este montat mai sus – cca. 60 cm fata de pardoseala, restul montate la la 16 cm, problema este ca caloriferul (radiatorul) din baie prinde aer – aerisesc si la 2-3 zile iarasi este aer in el. Ce trebuie facut? Dati-mi va rog un raspuns. Va multumesc.Recomandare: Constructia unei sobe mici pe lemne 0 Proiect DIY cu etape pas cu pas
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Depinde! Aici sunt mai multe cauze! Instalatia – daca este din pexal o sa aveti mereu ploblema asta – daca se foloseste centrala 3-4 ore la temperaturi mari si dupa aceea o opriti.
Sfatul meu este sa cautati un SPECIALIST (INSTALATOR, INGINER INSTALATII, MESTER INSTALATII) IN DOMENIU! Aa faca anumite reglaje la centrala, robineti calorifer, aerisire calorifere.
Daca faceti reglaje dupa ureche, fara a sti care este cauza, nu rezolvati nimic.
Intrebare: Am voie sa-mi instalez centrala termica pe lemne la bloc?
Raspuns (ing. Ionita Cristian): NU!! Nu centrala cu ardere fosil (lemn, paleti, motorina, etc.) deoarece trebuie cos care sa depaseasca inaltimea constructiei cu 2-3m !
Intrebare: Am o centrala pe lemne si carbuni vidrarus si imi iese apa ca din sifon prin supapa, care e motivul, ce sa fac?
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Presiunea este prea mare sau supapa defecta! Reglati presiunea 1,2-5 bar si daca tot curge, supapa e defecta.
Intrebare: As vrea sa stiu daca teava centrala are diametru de 20 mm, atunci teava care merge la calorifer ce diametru trebuie sa aiba? Multumesc pentru raspuns.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Da, se respecta diametru de 20mm. In functie de lungimea instalatiei termice, numarul de calorifere, se poate reduce 30% din instalatia termica puteti sa o reduceti cu teava de 15mm.
Intrebare: Am o centrala pe lemne, iar la pompa presupun ca am aer pentru ca se aude ca o ploaie. Ce pot sa fac in acest caz?
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Aerisita pompa! In mijlocul pompei exista un surub – se desface cu o surubelnita dreapta, se lasa sa iasa aerul, dupa ce desfaceti surubul in interiorul pompei introduceti surubelnita dreapta si invartiti de la dreapta spre stanga. Strangeti surubul la loc.
Daca dupa acceasta operatiune tot se mai aude zgomot luati legatura cu o firma de service autorizata iscir.
Intrebare: In permanenta, instalatia de termoficare a casei pierde presiune si implicit centrala intra in regim de avarie. O reincarc si porneste. Presiunea se pierde si daca separ instalatia de centrala prin inchiderea robinetilor. Instalatia este din ppr si este ingropata in zidarie si sape. Problema este ca nu detectez pe unde pierde. Cum sa fac sa descopar si sa repar? Va multumesc.Raspuns (ing. Ionita Cristian): Aa puteti descoperi unde este pierderea!!!!?
Daca aveti instalatia realizata cu distribuitor, puetii sa verificatii prin inchiderea tuturora robinetilor. Se deschide cate un robinet si se verifica unde este pierderea.
Daca instalatia este facuta in linie (serie), verificatii daca se vad pete de umezeala, apa pe pereti sau sapa – nu avetii alta varianta – spart si verificat iar daca gasiti BUBA remediata defectiunea.
Recomandare: Constructia unei sobe mici pe lemne – Proiect DIY cu etape pas cu pas
Ar mai fii varianta cu verificarea instalatie cu camera de luat vedere speciala DAR … daca instalatia are coturi sau teuri, camera nu are loc!
Intrebare: Aerisirea la o instalatie de incalzire se face cu pompa oprita sau pornita?
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Aerisirea instalatiei se face cu pompa sau centrala oprita!!