December 3, 2023

Deoarece suntem un ziar liber care ne permitem să scriem și lucruri care deranjează și pe care unii și le-ar dori  măturate undeva pe sub un preș din primărie vă propune astăzi un text care urmărește fenomenul UNTOLD dintr-o altă perspectivă.

De precizat că întreaga documentare se datorează blogger-ului Sergiu Leon Rus pe care îl felicităm pe această cale pentru curajul de a aborda anumite teme de interes într-un mod diferit. https://sergiuleon.blogspot.com/?m=1

În comparație cu anul trecut, Consiliul Județean Cluj a efectuat o modificare în modul de tarifare a utilizării Cluj Arena pentru evenimente precum Untold. Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 1/2023 conține o scindare în modul de utilizare a stadionului, care ridică semne de întrebare asupra transparenței decizionale și favorizării evenimentului Untold.

Astfel, tarifele relevante din Anexa nr. 6 a hotărârii includ poziția 38, care se referă la închirierea arenei fără utilități și gazon pentru concerte, festivaluri și întruniri comerciale, cu o sumă de 25.000,00 Lei/zi, și poziția 53, care se referă la folosirea și acoperirea gazonului pentru aceleași tipuri de evenimente, cu aceeași sumă de 25.000,00 Lei, pentru o perioadă maximă de 16 ore/zi.

Această schimbare poate fi interpretată ca o modalitate de a scădea factura pentru Untold, deoarece le permite să închirieze doar gazonul sau doar stadionul, ceea ce pare a fi o imposibilitate fizică și absurdă în realitate. Tariful anterior, de 9.000 de euro pe zi, era aplicat pentru închirierea întregului stadion, și astfel, această modificare ridică întrebări cu privire la tratamentul nedrept sau favoritismul către evenimentul Untold.

În plus, termenii vagi utilizați în descrierea tarifelor, precum “folosire + acoperire gazon,” și neclaritățile legate de ce se întâmplă în cazul depășirii intervalului de 16 ore, adaugă îngrijorări cu privire la transparența și motivația deciziei.

Este important ca Consiliul Județean Cluj să furnizeze explicații detaliate cu privire la aceste schimbări în modul de tarifare, și să se asigure că procesul decizional a fost transparent și echitabil. O analiză obiectivă a acestor aspecte este esențială pentru a înțelege mai bine situația și pentru a lua măsurile adecvate pentru respectarea principiilor de integritate în administrarea resurselor publice.

Sursa Foto Facebook Sergiu Leon Rus

Încă un aspect important este și faptul că, Consiliul Județean taxa un meci  de fotbal care folosea stadionul doar câteva ore și nu necesită utilaje grele, la dublu față de Untold, care ocupa stadionul timp de 24 de ore pe zi, inclusiv cu construcții.

Această diferență în tarifare ridică întrebări cu privire la echitatea și tratamentul egal pentru evenimente diferite. Faptul că Consiliul Județean aplica un tarif mai mare pentru un meci cu cerințe mai mici de folosire a stadionului, în comparație cu Untold, care avea nevoie de utilizarea integrală a acestuia, poate ridica suspiciuni cu privire la favoritism sau alte considerente nedrepte în procesul de tarifare.

Sursa:https://sergiuleon.blogspot.com/2023/08/sa-fim-cu-ochii-pe-cluj-arena-consiliul.html?fbclid=IwAR1yMqaqBQB3OP-Bpj37Au2mYN3RtQ9HJbNumWr-hgMkRhxfg0SNjcuY1Ms&m=1

În altă ordine de idei, Untold a fost organizată de un SRL cu o cifră de afaceri inițială de 400 de lei. Este de înțeles că unii oameni pot ridica întrebări legate de modul în care o astfel de afacere a crescut semnificativ în valoare și cum sunt folosite sumele mari de bani colectate de la eveniment.

Este important să se efectueze o analiză detaliată și transparentă a modului în care creșterea cifrei de afaceri a avut loc și cum au fost utilizate fondurile. Aceasta poate ajuta la clarificarea și eliminarea oricăror suspiciuni de delapidare sau cheltuire nejustificată a banilor publici.
De asemenea, în cazul unui eveniment de anvergură precum Untold, este important ca toate procedurile de licitație și achiziții să fie efectuate în mod transparent și conform legii, pentru a evita suspiciunile de favoritism sau nepotism. În acest fel, pot fi create condiții echitabile pentru firmele care doresc să colaboreze cu autoritățile publice.

Sursa Foto Facebook Sergiu Leon Rus

Sursa:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02p33fMwdPdnGc8BXLG3irrNMd9FRCcqo9rEux2A5fHuvxVVFdXJZdb5mN3TxJuZPql&id=100057378133117

Potrivit informațiilor furnizate, Untold pare să aibă doar un abonament de comerț stradal pentru amplasarea mobilierului sau manifestărilor publice în diverse locații. Cu toate acestea, costul acestui abonament ridică unele întrebări, deoarece suma de 51.865,89 lei pare să fie foarte mică.

Aceasta ridică îngrijorări cu privire la transparența și echitatea procesului de acordare a autorizațiilor de amplasare și costurile implicate.

Sursa https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02JPXvYAxzJ1XtWfNNWvgyJJtYtHBWJAzWDbVUeBKp1rrmao4vvHczn9mtmA5vu2J3l&id=100057378133117

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *