Ștefan Berciu este unul dintre marii dezvoltatori imobiliari ai Clujului personaj discret, de care te lovești doar când te uiți pe site-ul primăriei la sectiunea autorizații de construire emise.
Stefan Berciu a aparut în lumina opiniei publice în urma asocierii cu Elena Udrea în cadrul proiectului Transilvania Smart City, unde astăzi se războiesc lansându-și acuze și de o parte și de cealaltă. Unde și care o fi adevărul, asta numai ei știu noi doar putem supoza.
Domnul consul Berciu, (deoarece domnul Berciu) este consulul onorific al statului Burundi în România, îmbină perfect statutul de diplomat cu afacerile în domeniul imobiliar.
Cu un trecut umil, pornind de jos de undeva de pe lângă municipiul Gherla, consătean cu domnul Neluțu Varga patronul CFR Cluj, Ștefan Berciu pleacă imediat după revoluție în străinătate în Germania mai exact unde lucrează ca șofer de tir, ajunge și prin America, ulterior în Burundi de unde se întoarce în România consul onorific și om de afaceri, interesant parcurs nu?
De la trecutul umil se reîntoarce pe plaiurile natale ,,mânând mercedes,, după cum îi place acestuia să se alinte în cercurile intime de prieteni și își începe periprul prin imobiliarele Clujului.
Unii spun că este prieten cu fostul primar, Sorin Apostu, sau cel puțin trag concluzia aceasta după modul în care Ștefan Berciu a construit pe strada Edgar Quinet, în Mănăştur patru blocuri înghesuite, unde a transformat garajele în apartamente, demisolul în parter, iar din pod a făcut mansardă, construcții demne de mahalalele din Brazilia, totul sub deviza ,,bani rapizi, fără prea mari bătăi de cap,,
După ce a finalizat construcțiile cu garaje transformate în apartamente de pe strada Eduard Quinet Ştefan Berciu s-a mutat cu lucrările în Baciu şi pe strada Alverna o zonă foarte pretențioasă aflată în proximitatea centrului orașului.
Firmele lui Ștefan Berciu sunt beneficiare și a două ansambluri imobiliare ridicate pe „cadavrele” unor foste7 fabrici comuniste: Prodvinalco şi Napochim. În plus, este vecinul lui Alin Tişe în cazul clădirii de birouri cu 12 etaje de pe strada Ploieşti numerele 9-11. Proiectul este comun, dar Tişe are jumătatea de la numărul 9, Berciu pe cea de la 11.
Berciu a fondat SDC Imobiliare împreună cu fratele său, Daniel, apoi i-a cesionat părţile sociale fiicei sale, Ştefania. SDC Imobiliare a fost autorizată să construiască pe strada Traian 36, adică acolo unde se afla fabrica Prodvinalco, cinci corpuri de clădire. Trei dintre ele au un regim de înălțime de parter și 11 etaje, iar alte două corpuri, un regim de înălțime compus din parter și nouă etaje.
De asemenea, SDC Imobiliare a obţinut, de la Napochim Imobiliare, o clădire de hale din care a făcut bloc de locuinţe. Pe panoul din stradă scrie al vremea respectivă că este vorba despre parter, mezanin, cinci etaje şi unul retras, dar până la finalizare mezaninul şi etajul retras s-au extins considerabil.
În cazul acelui proiect, SDC a cerut doar reconversia imobilului, a păstrat fundaţia şi stâlpii de susţinere şi, din hala Napochim, a făcut un bloc cu 118 apartamente. Clădirea a aparţinut fabricii Napochim, care s-a divizat în Napochim SA şi Napochim Imobiliare, iar cădirea a fost transferată entităţii nou-create.
Primăria a anunţat încă din 2007 că în spatele halei agroalimentare doreşte să creeze un centru financiar-bancar, iar aceste apartamente nu par să se potrivească în peisaj dar ce mai contează când ești ,,barosan,, orice este posibil.
Societatea lui Ștefan Berciu a mai construit, tot pe strada Traian, un alt bloc de locuințe, format din apartamente cu o cameră, este aproape incredibil cum a fost autorizat acest imobil, având în vedere că este cel mai elocvent exemplu de blocuri între case, nouă etaje între pitici de două-trei nivele. Clădirea a fost dată în folosinţă în 2012.
SDC Imobiliare a mai cumpărat un teren pe strada Burebista, respectiv unul pe Calea Dorobanţilor 114, peste drum de parking unde blocuri gri râd în soare de noi cei mici și umili.
Pe Berciu l-am găsit într-o încrengatură de mai multe firme, VENT CAR TRANS SRL este firma de transporturi de mărfuri cu care a pornit la drum, apoi s-a transferat în zona imobiliară: SDC IMOBILIARE SRL, DSB IMOBILIARE (transferată către ginere), DDS CONSTRUCT SRL, BURGAU CONSTRUCT SRL, IMOBIL CONCRET SRL şi HODASAROM SRL.
SDC Imobiliare partener cu un offshore din Cirpu
SDC Imobiliare este partener cu Thaddeaus Investment SRL, o societate cipriotă administrată de Adrian Petrică Bălaj şi cu firma TDS SDC SRL, administrată de Ştefan Berciu şi Adrian Petrică Bălaj, fost agent al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj. Potrivit Monitorul Oficial, în 2015, Thaddeaus Investment era administrată de Ioan-Andrei Haas, fost director al Direcţiei Marilor Contribuabili din Ministerul Finanţelor, funcţie ocupată ani buni.care a colaborat înainte de 1989 cu Securitatea.
Din postura pe care o avea, Haas discuta direct cu marile companii care au investit în România sume de bani în diferite domenii. Ascensiunea lui Haas a fost legată de evoluţia politică a lui Emil Boc. În perioada în care Boc a fost primar al Clujului, Haas era director adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Pe lângă această poziţie, Haas a ocupat o serie de poziţii publice ca şi reprezentant al Consiliului Local Cluj-Napoca, în asocierea pentru construirea Cartierului Tineretului.
După ce Emil Boc a plecat la Bucureşti, în funcţia de premier, Haas a plecat şi el în postura de director al Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul ANAF.
Acum, Thaddeaus Investment SRL are ca şi asociaţi sunt două societăţi din offshore-ul cipriot Thaddeaus Investment LTD şi Crescentius Investment LTD.
Offshore-urile au o legătură şi cu omul de afaceri Ioan Matei Miko, patronul agenţiei clujene de modele Transilvania Fashion şi naşul foştilor soţi Columbeanu. Matei Miko cu Thaddeaus Investment au fost asociaţii restaurantului SC Bistro Europa SRL, dar Miko, împreună cu soţia Monica, şi-au cesionat părţile către Victoria Pop.
Tot legată de Matei Miko şi Adrian Petrică Blaj este şi offshore-ul din Cipru, Crescentius Investment LTD care este asociată cu MM Europa Center SRL, firmă ce se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate şi este administrată de Miko şi Blaj.
Încet dar sigur, toate se leagă, astfel că, astăzi Ștefan Berciu a primit ,,cadou,, de la Primăria Cluj Napoca care a emis autorizația de construire pentru un nou proiect imobiliar, care se va dezvolta pe strada Soporului 19, pe un teren de 2.7 hectare.
În autorizația de construire emisă se arată că în zonă se vor construi ”imobile cu funcțiuni mixte, regim de înălțime: imobil 1 – 3S+P+6+Er, 2S+P+6+Er, 2S+P+9, imobil 2 – 2S+P+6+Er; amenajări exterioare, sistematizare verticală, realizare punct trafo și echipamente, organizare de șantier, conform PUZ aprobat cu HCL nr. 248 din 12.05.2020. Categoria de importantă: C, județul CLUJ, Cluj Napoca, Str Soporului, nr. 21”. Investiție de bază: 39.307.327 lei”.
Ștefan Berciu asociat cu Neluțu Varga, de la CFR Cluj
Din documentația tehnică rezultă că investiția este realizată de societatea Formatektura SRL, din Sălaj, controlată de Adrian Sergiu Târziu. Durata lucrărilor fiind de 60 de luni.
Proiectul a fost aprobat în Consiliul Local în mai 2020. Ansamblul se întinde pe 2,7 hectare și este situat pe strada Soporului, aproape de Baza sportivă Gheorgheni. Beneficiari sunt Varga Ioan Alexandru (patronul clubului de fotbal CFR Cluj – n.red.) și SDC Imobiliare, deținută de omul de afaceri Ștefan Berciu, care a cumpărat partea din proiect a celor de la I&C Transilvania Construcții, investitorii inițiali alături de Varga.
În zonă, se va construi o creșă care va fi predată Primăriei Cluj Napoca, pentru administrare, precum și bretele de acces, toate din banii constructorilor. Întreg ansamblul imobiliar urmează să aibă 400 de apartamente.
”În vederea modernizării circulației în zona Șopor, se propune transferul în domeniul public cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4.884 mp, necesare lărgirii străzii Soporului la ampriză de 30 metri, dar și realizării unei străzi noi adiacente pârâului Becaș”, se arată în referatul de aprobare.
Cluj-Napoca a devenit raiul unor băieți deștepți care sfidează absolut orice normă de bun simț creându-și adevărate imperii financiare prin asocieri cu diverși oameni politici, foști șefi de instituții publice sau chiar foști ofițeri din diferite structuri de forță ale statului român.