April 18, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Facebook

Clark Gable s-a născut pe 1 februarie 1901 în localitatea Cadiz din statul Ohio, părinții săi fiind William Henry “Will” Gable și Adeline. Când avea 6 luni, mama l-a botezat în religia romano-catolică, dar aceasta va muri patru luni mai târziu, posibil din cauza unei tumori pe creier. În aprilie 1903, tatăl copilului s-a căsătorit cu Jennie Dunlap, cuplul nu a avut copii, însă mama vitregă l-a crescut cu mult devotament, i-a dat micuțului lecții acasă și l-a îngrijit ca pe propriul ei fiu, obișnuind să îl îmbrace cu bun gust și atenție, ceea ce l-a evidențiat în fața celorlalți copii. În 1917, când Clark a intrat la liceu, tatăl său a început să aibă probleme financiare și a decis să se mute cu familia la o fermă în Ravenna, Ohio, lângă Akron, dar adolescentul nu s-a acomodat cu viața la țară și, în ciuda insistențelor părinților de a-și vedea de școală, a plecat să lucreze la o fabrică din apropiere.

Sursa Foto Facebook

La vârsta de 17 ani, după ce a văzut piesa “The Bird of Paradise”, Clark Gable și-a dorit să devină actor și visul i s-a împlinit peste patru ani, după ce a moștenit o sumă bunicică de bani care i-a permis să se pregătească pentru viitoarea profesie. Între timp, mama vitregă murise, iar tatăl său se mutase în Tulsa.

Sursa Foto Facebook

Tânărul a urmat cursuri de actorie, profesoara lui de teatru, Josephine Dillon, i-a plătit vizitele la stomatolog și la frizer, l-a învățat să-și controleze postura și să-și antreneze vocea.

În 1924, datorită ambiției Josephinei, cei doi au plecat la Hollywood, ea i-a devenit impresar și, nu după mult timp, soție, deși era cu 17 ani mai în vârstă decât el.

Actorul și-a schimbat numele din W. C. Gable în Clark Gable, a jucat în câteva filme mute, dar mai ales în teatru. Cuplul s-a mutat apoi la New York și Dillon i-a găsit de lucru partenerului ei pe Broadway.

În 1930, actorul a semnat un contract cu Metro-Goldwyn-Mayer Studios, iar primul său rol într-un film sonor, în “The Painted Desert”, i-a adus imediat succes.

În același an a divorțat de mai vârstnica sa soție și după câteva zile s-a căsătorit cu Maria Franklin Prentiss Lucas Langham. Cei doi s-au mutat apoi în California, unde s-au căsătorit din nou în 1931, pentru că legislația californiană nu recunoștea certificatul de căsătorie emis anterior. Ria a mărturisit mai târziu că mariajul lor a fost bazat pe un profund respect reciproc.

Sursa Foto Facebook

Se spune că Clark Gable a ajuns la Holywood la momentul potrivit, într-o epocă în care studiourile erau inundate de oferte de la actrițe extrem talentate, dar duceau lipsă de bărbați care să corespundă cerințelor publicului american.

MGM l-a distribuit alături de Joan Crawford în filmul “Dance, Fools, Dance”, a urmat apoi “A Free Soul, Susan Lenox” și “Possessed”. În scurt timp Gable a devenit cel mai important actor al MGM, în special datorită celor șase filme în care a jucat alături de Jean Harlow.

În ciuda reticenței sale inițiale de a juca în filmul “Pe aripile vântului”, Clark a devenit extrem de cunoscut după apariția în rolul lui Rhett Butler, pentru care a obținut o nominalizare la premiile Oscar pentru cel mai bun actor.

Mariajul lui Gable cu viitoarea sa soție, cea de-a treia, actrița Carole Lombard, a fost cea mai fericită perioadă a vieții lui. Cei doi s-au cunoscut în timpul filmărilor pentru “No Man of Her Own”, în 1932, când ea era căsătorită cu actorul William Powell, au început să iasă împreună în 1936, după ce Gable, care era căsătorit cu ”Ria”, a divorțat, și s-au căsătorit în Kingman, Arizona pe 29 martie 1939. Între timp, actorul a avut o fiică, pe Judy Lewis, care a devenit și ea actriță, dintr-o relație anterioară cu colega sa, Loretta Young.Pe 16 ianuarie 1942, Carole a murit după ce avionul cu care se întorcea acasă de la o strângere de fonduri organizată pentru a sprijini efortul de război s-a prăbușit. La o lună după înmormântarea soției, Gable s-a întors la studiouri pentru a filma alături de Lara Turner pentru filmul Somewhere “I’ll Find You”, deși era devastat fizic și emoțional după pierderea iubitei soții.

Actorul a mai jucat în alte 27 de filme și s-a recăsătorit de încă două ori, “dar nu a mai fost nicioadată același”, va spune mai târziu Esther Williams.

Primul film al lui Gable după terminarea războiului, “Adventure”, realizat în 1945, a fost un eșec. Între timp, Joan Crawford divorțase de cel de-al treilea soț al ei și cei doi au trăit împreună pentru o perioadă scurtă de timp.

Sursa Foto Facebook

A urmat apoi o scurtă relație cu Paulette Goddard, iar în 1949, s-a căsătorit cu Sylvia Ashley, dar cei doi au divorțat în 1952. Clark Gable a devenit nemulțumit de rolurile pe care i le oferea MGM și a început să lucreze ca independent. În 1955, s-a căsătorit cu actrița Kay Spreckels, devenită cea de-a cincea sa soție, care, după moartea actorului, a adus pe lume singurul său fiu, născut în martie 1961.

Ultima peliculă a lui Clark Gable, “The Misfits”, în care a jucat alături de Marilyn Monroe în vara anului 1960, este astăzi considerată una dintre cele mai bune interpretări ale sale.

Marele actor a murit pe 16 noiembrie 1960, la vârsta de 59 de ani, la Hollywood Presbyterian Hospital și a fost înmormântat la Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California, alături de cea de-a treia sa soție, Carole Lombard.

Sursa Foto Facebook
Sursa Foto Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *