September 26, 2023

Evgheni Prigojin, liderul grupului militar de mercenari Wagner, a provocat o agitație fără precedent în Rusia în ultimele ore. Europa privește cu îngrijorare evenimentele de la Moscova, care ridică posibilitatea unui război civil în Rusia. Cine este Evgheni Prigojin, omul care îndrăznește să se răzvrătească împotriva dictaturii lui Vladimir Putin? Prigojin s-a născut în 1961, la Leningrad (actualul Sankt Petersburg). După moartea tatălui său, el a crescut ca orfan, în timp ce mama sa muncea într-un spital, conform The Guardian.

Mama sa l-a crescut singură pe Prigojin, depunând toate eforturile pentru a avea grijă de fiul ei, dar acesta a ajuns să devină un delincvent de temut. Înainte de a fi închis, imediat după ce a devenit adult, Prigojin a avut mici interacțiuni cu sportul. El a fost trimis la o academie sportivă, unde schiul fond era una dintre activitățile pe care le practica regulat și care îi ocupa mult timp în fiecare zi, conform aceleiași surse. Cu toate acestea, Prigojin nu a urmat în urmele unor mari schiori precum Nikolay Bazhukov sau Yevgeny Belyayev, care au scris istorie pentru URSS la Jocurile Olimpice de Iarnă, și nu a devenit un sportiv de performanță. Curând și-a încheiat relația cu schiul, moment în care s-a angajat definitiv într-o viață plină de riscuri, marcată de multiple ilegalități care l-au dus în spatele gratiilor.

La scurt timp după renunțarea la sport, Prigojin s-a asociat cu o bandă de criminali și, la doar 18 ani, a ajuns în spatele gratiilor, fiind acuzat de mai multe jafuri comise împreună cu complicii săi în Sankt Petersburg.

A fost condamnat la 13 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 1990, în perioada declinului Uniunii Sovietice. După eliberare, s-a întors în orașul natal și a încercat să-și refacă viața. A deschis un chioșc de hot-dog, o afacere care, conform spuselor sale într-un interviu acordat postului de știri Gorod 812 din Sankt Petersburg în 2011, l-a făcut bogat: “Câștigam 1.000 de dolari pe lună, ceea ce în ruble era o avere; mama abia îi putea număra”, a mărturisit Prigojin.Ulterior, Prigojin a devenit un apropiat al lui Vladimir Putin, care preluase funcția de președinte al Rusiei.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *