Cea mai veche Grădină Botanică din România: GRĂDINA BOTANICĂ DIN IAȘI, înfiinţată în anul 1856.
Poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul ANASTASIE FĂTU.
In perioada 30 octombrie – 20 noiembrie 2022 a fost deschisă o expoziție deosebita cu flori de toamnă.
Au fost expuse, pe aproximativ 3 ha în secțiile exterioare și în sera expozițională, peste 200 varietăți de crizanteme.
Pe lângă colecția de crizanteme, cea mai importantă din România și una dintre cele mai reprezentative din Europa, au fost expuse și specii de varză decorativă, alimentară și medicinală, cu diferite origini. De asemenea, nu au lipsit de aici si o colecție de dovleci, de ardei decorativi si iuți.
Câteva informații despre frumoasa grădina botanică:
Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea grădinii botanice pe Dealul Copou, începută în anul 1963, a fost continuată şi dezvoltată permanent. Pe actualul amplasament ocupă o suprafaţă de 89,55 de hectare, fiind organizată în 10 secţii: Sistematică, Fitogeografică, Complexul de Sere, Flora şi Vegetaţia României, Silvostepa Moldovei, Biologică, Plante Utile, Dendrarium, Ornamentală şi Rosarium.
În prezent colecţiile Grădinii Botanice reunesc 9.876 de taxoni vegetali, care provin din diferite regiuni biogeografice, fiind cultivaţi în condiţii protejate şi în exterior. Cadrul natural oferă condiţii excelente pentru conservarea fondului genetic de plante indigene şi exotice, educaţie, cercetare şi recreere.
Caracterul unic al Grădinii Botanice din Iaşi este conferit de valoarea patrimonială remarcabilă a colecţiilor ştiinţifice şi de secţia destinată persoanelor cu dizabilități de vedere, unde speciile de plante, bogate în uleiuri eterice, sunt prevăzute cu explicaţii în alfabetul Braille.
În lunile februarie-august sunt prezentate colecţii cu azalee, camelii, orhidee, crotoni, cactuşi, bonsai, lalele, zambile, narcise, bujori, irişi, trandafiri şi dalii, iar în lunile septembrie-noiembrie, începând cu anul 1976 sunt expuse, sub genericul Flori de toamnă, crizanteme, fructe, seminţe, varză, sfeclă, ardei şi dovleci decorativi, care atrag anual peste 290.000 vizitatori, din ţară şi din străinătate.
Grădina Botanică colaborează cu peste 600 de instituţii din ţară şi din străinătate. Din anul 2000 este membru fondator al Asociaţiei Grădinilor Botanice din România, membru în International Plant Exchange Network (2009) şi Botanical Gardens of Coimbra Group Universities (2011).
Secţia Sistematică (4,5 ha) prezintă clasificarea filogenetică a regnului vegetal. În cadrul acestei secţii s-au amenajat un bazin pentru plante de apă, câteva stâncării, o turbărie, un auditorium şi s-au plantat până în prezent 761 taxoni.