Ce amendă poţi lua dacă vorbeşti la telefonul mobil în timp ce conduci maşina?
Legislația rutieră impune sancțiuni severe pentru șoferii prinși folosind telefonul mobil la volan. Dacă în trecut aceștia primeau doar două puncte de penalizare și o amendă modestă, acum Codul Rutier este mult mai strict. În prezent, șoferii riscă între șase și opt puncte de amendă pentru utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. Având în vedere că un punct de amendă este 165 de lei, amenda poate ajunge până la 1.320 de lei.
În plus, în anumite situații, permisul de conducere poate fi reținut, potrivit Capital.ro. Concret, șoferii care țin telefonul la ureche în timp ce conduc și încalcă și o altă regulă de circulație vor primi două sancțiuni: una pentru utilizarea telefonului mobil și alta pentru încălcarea regulii de circulație. În acest caz, polițistul poate dispune suspendarea permisului auto pentru 30 de zile. Dacă are loc un accident rutier, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile. Dacă șoferul este prins folosind telefonul mobil neregulamentar, dar nu încalcă altă lege rutieră, va primi doar o amendă.
Unii șoferi folosesc telefonul pe difuzor, dar îl țin în mână, ceea ce le ocupă una dintre mâini și le distrage atenția. În acest caz, sancțiunea este similară cu cea pentru vorbitul la telefon cu dispozitivul la ureche. Astfel, dacă sunt surprinși de un polițist, vor fi amendați și riscă să rămână fără permisul auto.
Pe de altă parte, cei care folosesc un dispozitiv special pentru telefon, amplasat pe bordul mașinii, pot vorbi pe difuzor în timp ce conduc, deoarece ambele mâini rămân pe volan. Pentru a evita amenda atunci când folosești telefonul, tableta sau alt dispozitiv electronic în timp ce conduci, trebuie să utilizezi căști, un dispozitiv hands-free, să conectezi smartphone-ul la sistemul audio al mașinii sau să folosești funcția de difuzor fără a ține dispozitivul în mână.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata