Chiar dacă este adesea considerată un produs tradițional românesc, mămăliga are o istorie de sute de ani cu origini în Italia, în perioada anilor 1700. În acea vreme, țăranii italieni consumau mămăliga, în special în timpul iernii, când era dificilă aprovizionarea cu mâncare.
De-a lungul timpului, s-a descoperit că acest preparat aduce numeroase beneficii organismului, în special datorită conținutului de porumb. În ciuda mitului conform căruia “mămăliga îngrașă”, nutriționiștii o recomandă în diete și chiar pentru copiii mici, susținând că are un conținut scăzut de calorii. Mai mult decât atât, se consideră că mămăliga îmbunătățește digestia. Acest aliment este bogat în minerale, vitamine și nutrienți, cum ar fi vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Un avantaj important al mămăligii este că poate fi consumată de persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece mălaiul nu conține gluten.
Valoarea nutrițională a mămăligii poate varia. Mămăliga preparată acasă, doar cu apă și sare, fără adăugarea de unt sau ulei, conține aproximativ 73 de calorii per porție, unde o porție reprezintă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție furnizează aproximativ 16 grame de carbohidrați și 1,5 grame de fibre, conform informațiilor prezentate pe site-ul DOC.ro.
Cât despre conținutul de grăsimi, mămăliga are doar 1 gram de grăsimi per porție.
Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii surprinzătoare, iar porumbul este principalul motiv pentru care acest preparat este considerat atât de sănătos.
Datorită conținutului ridicat de fibre din mămăligă, acesta contribuie la o digestie mai bună. O porție de făină de porumb furnizează aproximativ 4,5 grame de fibre.Diverse studii realizate de cercetătorii din Statele Unite ale Americii au demonstrat că consumul de mămăligă are un impact pozitiv asupra sănătății generale, contribuind la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, aceste studii au indicat că mămăliga poate reduce riscul de cancer colorectal și riscul de apariție a hemoroizilor.