Austria dorește să modifice impozitul pe profiturile excepționale ale companiilor din industria petrolului și gazelor, astfel încât să fie aplicat la niveluri mai mici de câștiguri, într-un efort de a calma nemulțumirile publicului față de creșterea profiturilor corporațiilor într-un context de creștere a costului vieții, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg.
Guvernul austriac a anunțat că impozitul, care preia 40% din venitul net suplimentar, va fi aplicat acum profiturilor ce depășesc mediana din perioada pre-criză (2018-2021) cu mai mult de 10%, înlocuind pragul anterior de 20%. Această măsură a fost comunicată sâmbătă seara prin intermediul unei declarații oficiale de la Viena.
Sursa foto Google
Cancelarul Karl Nehammer a afirmat că nu este acceptabil ca companiile energetice să obțină profituri din criza actuală, în timp ce consumatorii sunt afectați de facturi mari. Acest anunț survine într-un context în care partidele din opoziție au pus în prim-plan creșterea ratelor dobânzilor și inflația ridicată, în perspectiva alegerilor generale din Austria care vor avea loc peste aproximativ un an.
Săptămâna trecută, Guvernul și un grup de lobby al băncilor au anunțat câteva ajustări pentru a ajuta gospodăriile afectate de creșterea ratelor la creditele ipotecare. Această ultimă decizie legată de companiile producătoare de combustibili fosili urmează unei măsuri similare aplicate producătorilor de energie electrică, care sunt obligați să contribuie cu 90% din profiturile considerate excesive.
În cursul anului 2022, OMV AG, compania energetică, a efectuat o plată fiscală de aproximativ 90 de milioane de euro ca urmare a introducerii taxei de solidaritate. Această taxă, solicitată de Comisia Europeană, este aplicată profiturilor excepționale din industria petrolului și gazelor. În România, după mai multe ajustări aduse acestei taxe, Guvernul a acumulat în jur de 3 miliarde de lei (aproximativ 600 de milioane de euro) în principal de la OMV Petrom, Romgaz și Rompetrol Rafinare, pentru anul 2022.