Arhiepiscopia Tomisului a lansat un apel la post și rugăciune, solicitând clericilor și credincioșilor să se angajeze în post timp de trei zile. Scopul acestui demers este să sprijine și să promoveze candidatura IPS Teodosie pentru funcția de mitropolit. Arhiepiscopia se bazează pe puterea spirituală a postului și rugăciunii pentru a susține aspirațiile mitropolitului propus.
Arhiepiscopia Tomisului a emis o circulare prin intermediul Dobrogea Live, instituind o perioadă de post începând de luni, 26 februarie 2024, până miercuri, 28 februarie 2024, inclusiv. În această perioadă, clericilor și credincioșilor li se solicită să oficieze zilnic în biserici și mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Parohiile și mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului sunt îndemnate să informeze enoriașii cu privire la această dispoziție canonică, începând după Sfânta Liturghie de duminică, 25 februarie 2024.
IPS Teodosie, având în vedere eforturile sale constante pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului, a depus mai multe solicitări în acest sens la Patriarhia Sfântului Sinod. El argumentează că acest demers ar constitui o reparație morală, evidențiind că Mitropolia Tomisului exista încă din secolul V după Hristos și a dispărut în perioada când Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană. Ierarhul afirmă că această mitropolie a existat înainte de prima Mitropolie a Țării Românești și ar trebui reînființată acum.
IPS Teodosie a inițiat demersurile pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului încă din 2002, când a existat un comitet de inițiativă pentru această idee. Sprijinit de peste 10.000 de oameni, printre care și profesorul Adrian Rădulescu, ierarhul a adus dovezi, inclusiv din arhivele și bibliotecile Vaticanului, că aceste meleaguri au găzduit o mitropolie cu 14 arhiepiscopii în subordine, printre care cele din Constanța, Tulcea și sudul Dunării. Teodosie consideră această inițiativă o datorie sfântă pentru a pune în lumină adevărul istoric. Cu toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a răspuns cu o adresă în care exprimă rezerve față de reactivarea Mitropoliei Tomisului fără existența eparhiilor sufragane componente, considerând că acest demers contravine sistemului administrativ-bisericesc românesc.
Sursa foto Google