Călin Georgescu, oricum l-ați întoarce, că vă place sau nu, este produsul supărării colective a românilor, manifestul de indignare fața de partidele birocratice – PSD și PNL. Cu o carismă de televangelist ascetic, cu un bagaj de enormități înșirate fără logică, totuși, dl. Georgescu a confuzat aproape 2 milioane de români, dintre care 53.000 de clujeni, care l-au votat cu sinceritate.
Nu l-am votat, nu-l simpatizez și este puțin probabil să votez vreodată un astfel de candidat la președenție, însă, într-o Românie în care cei mai mulți concetățeni cred că Moise a despărțit marea cu toiagul iar horoscopul are milioane de vizualizări, zi de zi, votul pentru Georgescu nu mă surprinde.
Independentul Călin, fără să vrea, a contribuit la uciderea independentului Sabin
Sabin a greșit în vară că nu a acceptat să candideze pe lista PSD Cluj sau USR Cluj (dorit de la nivel național). Cele 40.000 de voturi din vară i-au dat o siguranță de sine prea mare și a început să devină ușor arogant. Arogant nu cu oamenii, cu arogant politic.
Apoi, Sabin și echipa sa nu au cântărit în vară corect efectul primului tur al alegerilor și mai ales „votul util”. Supriza Călin Georgescu a determinat clujenii, susținători în majoritatea lor a partidelor și valorilor pro occidentale, să se regrupeze și să voteze util, partide, cumva anti Georgescu.
Apoi, gafa strategică prin care și-a anunțat susținerea vizavi de Elena Lasconi, l-a scos din orice cărți pe Sărmaș pentru un mandat de parlamentar., primul deputat independent al României.
Sabine, clujenii care lucrează la spălătoria din complexul Mercur și care te-au salutat când ai fost la podcastul meu, au votat Georgescu. Ce te-a mâncat, Sabine? De ce nu te-ai abținut?
Prin urmare, independentul Georgescu, fără să vrea, le-a făcut un serviciu uriaș liberalilor clujeni și în special lui Emil Boc, trimițându-l pe banca de rezerve pe Sărmaș, pentru cel puțin patru ani.
10.000 de voturi pentru independentul Sabin Sărmaș nu-s puține și în funcție de activitatea sa în următorii patru ani, va mai putea aduna sau nu susținere în jurul său, însă cert este că „Zi Călin și vin” i-a defectat pentru moment visul de a deveni primarul din umbră al Clujului.
Iar Sabin mai are o temă de casă. Cât % sunt voturile sale și cât % sunt a celor supărați pe Boc? Pentru că cei supărați astăzi pe Boc, în 2028, pot fi mai mulți sau mai puțini.
Rezultatele candidaților principalelor partide din Cluj-Napoca nu le comentez. Le cunoașteți și voi dar efectele rezultatelor de la parlamentare, pentru următorii patru ani sunt relevante.
PNL Cluj. Vor reuși piticii să se cațere pe umerii uriașilor?
Triada de aur a bătrânului PD, Boc – Tișe – Buda a trecut prin furtuni incredibile și mereu s-a salvat, naufragiul fiind mai degrabă halta unei noi construcții politice. Cei trei au știut să se reinventeze și să țină flacăra aprinsă, fie că amintim de momentul când Boc era înjurat de jumătate de Românie, pentru că în definitiv își asumase în calitate de premier o decizie curajoasă și oarecum corectă, a revenit la Cluj și s-a reinventat câștigând la limită mandatul de primar, pentru ca până în 2020 să fie vedeta din provincie incontestabilă a PNL, ales cu majorități uriașe, fie cazul lui Daniel Buda când în urma loteriei uninominale a pierdut mandatul de deputat dar a câștigat unul mai smântânos, de europarlamentar, fie de halta lui Alin Tișe din Senat, care după înfrângerea la limită și discutabilă din 2012, din 2016 nu a mai adversar politic în Cluj transformându-se în cel mai votat liberal din provincie.
Și revin, mulți îi cântă astăzi prohodul lui Emil Boc dar eu cred că pe 2028 se va reinventa politic. Încă are toate atuurile din Cluj să o facă iar în zodia mondială a dlui. Trump, progresismul va fi mai puțin relevant.
De ce v-am servit acest aperitiv? Ca să înțelegeți cât de uriași politic sunt cei trei și ce skillsuri au pentru reinventare.
În vară scriam că eșalonul doi al ex. PD, PD-L, actual PNL, s-a îmboierit, că mai tinerii domnuți pășesc mai grav pe scările ciobite de pe Eroilor 2, decât pășea Neville Chamberlain în 10 Downing Street, în anii războiului.
Pe umerii celor trei uriași vin din spate piticii care vor să se cațere pe umerii lor și o spun cu considerație pentru că unii mi-s amici, Mircea Abrudean, Maria Forna, Radu Rațiu, Ovidiu Cîmpean, Radu Moisin, Bogdan Pivariu, Bashar Molhem, Georgiana Sima, Cristian Ciuta, etc.
N-am să-mi permit să le dau sfaturi dar totuși nu pot să nu observ că niciunul nu înțelege la fel de bine precum Sărmaș, relevanța online-ului, a noului val. Ca să înțelegeți, subsemnatul, are o pagină de 27 k de urmăritori. Am 27 k pentru că, fără lipsă de modestie, mereu m-am priceput la online, însă și pentru că nu am arici la buzunar, dragă Radu, Ovidiu și Mircea. Toți adunați, toți cu meciuri în picioare în Liga Campionilor din politică, ați strâns mai puțin decât un podcaster eșuat în părerologie – Ovidiu Cimpean – 6,7 k; Mircea Abrudean – 6,2 K; Radu Moisin – 11k;
Și dacă mă întrebați pe mine ce le lipsește celor enumerați mai sus? Foamea! Da, foamea fraților pe care o avea, de exemplu, Mișu Seplecan care așa cum era el, cu diplomă luată la șase șase, ara județul.
Un liberal mult subevaluat politic este Bogdan Pivariu, care a știut și ce opoziție să-și cultive și cum să comunice. Atenție, după Boc și Tișe este cel mai votat liberal, cu proiecte în derulare care în 2028 îi mai pot adăuga un 10% suplimentar electoral față de procentul din iunie.
Dar principalele tunuri liberale pe 2028, așa cum le simt eu, sunt Dan Tarcea și Radu Rațiu.
Despre plecarea lui Boc la București nu am să vă mai plictisesc, eu îl simt pe Boc că-și dorește să-și mențină puterea iar coroana de fier Clujului se dă greu jos, pentru că simbolic vorbind, este al treilea om politic votat în stat, după plăpândul Nicușor Dan și Împăratul Werner Iohannis.
Dan Tarcea a devenit un personaj politic în sine, nu doar vicele lui Boc, a învățat enorm în ultimii ani, este un interlocutor experimentat și știe bine proiectele orașului. Mai mult a început să muște politic și veți vedea în următorii ani niște meciuri teribile cu consilierii USR Cluj-Napoca.
Cred că doar cine nu are ochi, urechi și gură, nu vede, aude și simte mișcarea lui Alin Tișe de la Consiliul Județean Cluj. V-ați mira să-l vedeți pe Tișe ministrul dezvoltării sau ministrul justiției în viitorul guvern? L-ați vedea plecat la Curtea Constituțională sau la Curtea de Conturi? Eu, da. Și atunci cine să preia județul dacă nu vicele Radu Rațiu, probabil cel mai de încredere om al președintelui de pe Dorobanților 106. L-am avut invitat pe Radu la podcast, îmi place, are o anumită rezervă, reținere, dată de modestia începtului și sper să rămână așa. Plăcut suprinzător pentru mine are și o listă de lecturi parcurse.
Să nu uit. O greșeală strategică a PNL Cluj a fost golirea totală de conținut a instituției prefectului, evident, datorată unei arhitecturi interne, în trecut primarul liberal al Câmpiei Turzii solicitând o compensație politică pentru victorii sale municipale, însă realitatea este următoarea: Actualul Prefect este cel mai inodor și incolor din istoria Clujului! Și când vă gândiți că pe jilțul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 58 au stat Rus sau Tișe, politicieni cu conținut serios.
La PSD Cluj apele sunt învolburate.
După ani de muncă, viitura electorală din 1 decembrie l-a lăsat pe Sandu Cordoș fără mandat de senator.
Trebuie spus cu subiect și predicat. Pierderea poziției de senator se datorează și faptului că organizația nu a fost mulțumită de candidați, că Aurelia Cristea și Ioan Oleleu meritau mai în față, că Bucureștiul ar fi dorit altă listă, nu cea susținută de la Cluj.
Despre Ciortea am auzit multe, într-un fel și altul. Încă are un cec în alb pentru zona Turda, pentru că vorba cântecului, nici Nicușor Dan nu a ieșit primar de la prima candidatură în București. Doi ani de subprefect au fost insuficienți. Are acum la dispoziție patru, de deputat.
N-am să-i pun acum în fața „plutonului” și nu am să-i nominalizez dar clujenii trebuie să știe că PSD-ul are oameni bine pregătiți la Cluj.
Remus Lăpușan, unul dintre politicienii onești și harnici ai Clujului are în față un mandat extrem de greu și cred că-i va fi foarte dificil să înălbească nume de pe lista oamenilor care nu-s agreați, care n-au acea tipologie de yesmani.
Sub nuc, greu crește până și iarba, însă astăzi, din poziția mea independentă de carnet de partid, cățărat în vârful nucului și indiferent la umbra sa, cred că social-democrații pot recupera în următorii ani o parte a primăriilor pierdute, pot ataca, cu succes sau nu, Dejul și Turda în special, așa cum au plănuit-o și reușit-o Lăpușan, Itu și Oleleu, între 2012-2016.
Dar pentru asta, toți trebuie să înțeleagă că online-ul și comunicarea profesionistă sunt mai importante decât pupatul moaștelor din Ploscoș.
Comunicarea unei organizații județene nu se poate face de către amestecători de zahăr în cafea, netalentanți în a scrie 2 pagini fără chat gpt.
De exemplu, pagina PSD Cluj-Organizatia Judeteana concurează la like-uri cu Biserica Creştină Baptistă „Harul” din Apahida. Nu PNL, nu USR, ci AUR bate la set PSD Cluj, având de cinci ori mai mulți urmăritor – Alianţa pentru Unirea Românilor Cluj.
Cele două binoame sparte, Lăpușan–Oleleu versus Ciortea–Cordoș (mai apropiați de Dîncu) trebuie puse la masa negocierii. De ce sparte? Pentru că în realitate fiecare membru al binomului nu este all in cu partenerul său, în intimitate fiecare purtându-și propria cămașă, însă cele două afinități sunt certe.
Sandu Cordoș își dorește o poziție de forță după pierderea mandatului de senator, pentru a păstra o putere în interiorul organizației și a luat în vizor o posibilă poziție de prefect sau subprefect. La rândul său, Ioan Oleleu pare să-și dorească mai mult decât actuala poziție de la ANSVSA.
Dacă pentru Ioan Oleleu, CNP-ul îi mai permite lejer un zece ani de politică în față, un mandat de prefect sau subprefect pentru Sandu Cordoș ar fi cântecul de lebădă, pentru că orice politician are și un termen de expirare iar cu siguranță Sandu Cordoș, născut în `62, nu-i Joe Biden.
În următorii ani, la masa deciziei ar trebui să stea și reprezentanții primarilor, cei mai în măsură fiind Suciu, Roman, Pojar, Condor, primari deja cu cel puțin trei mandate la activ.
Pentru prima dată în ultimii ani, USR Cluj nu-și mai devorează liderul – Oana Murariu
La prima vedere mulți ar spune că USR Cluj a pierdut în această toamnă o poziție de deputat. Și o spun și eu, ieșirea lui Băltărețu din legislativ este o pierdere mare, pentru că este activ, are o siguranță financiară și o respectabilitate în mediul de afaceri local, apropiat într-o oarecare măsură de USR și aici mă refer la valul nou oameni de afaceri, nu la batrânul lanț al prieteniilor UTCist – cabliste.
Însă, oricum ar întoarce-o unii și alții Murariu – Rus au rezultate. Adică, la locale au bătut media națională, la parlamentare au depășit scorul național – 12.26%; local – 14,36 % (Senat) și 14,41 % (Camera Deputaților) în condițiile în care au avut hemoragie de voturi spre Sărmaș iar REPER a fost bine reprezentat la Cluj.
Senatorul de Mănăștur, Ciprian Rus, e crescut în Mănăștur și îl veți vedea cât de ingenios o va juca și local și național. Nu-l veți vedea sub lumina reflectoarele prea mult dar fiți sigur că va fi cel puțin un Talleyrand de USR și va face și desface multe jocuri la București.
Pe Oana Murariu o văd incredibil de ambițioasă, și deh…. a demonstrat calități de lider prin securizarea consecutivă a poziției super eligibile de deputat și nu m-ar mira să o văd, într-un eventual Guvern din care să facă parte și USR (după 2026), un ministru al justiției. O recomandă activitatea din comisie dar mai ales faptul că a fost șefă de promoție la cea mai bună Facultate de Drept din țară – UBB, nu absolvent mediocru la un coteț de facultate din Vălenii de Munte.
Asistăm și la o premieră, după mulți ani, organizația nu-și mai devorează liderul iar Oana Murariu reușește să lege două mandate de deputat.
Marele pariu al USR Cluj pentru următorii ani, este dacă organizația va fi mai ordonată, ca o filială de partid politic, nu ca un ONG refugiat în politică, dacă Oana și Ciprian vor reuși să găsească un echilibru între disciplina de partid și libertatea de creativitate de care Rigman, Băltărețu, George Trif, Alexandra Oană, Adriana Cristian, Nia, au nevoie și mai ales dacă vor stabili din timp un candidat la primărie și la Consiliul Județean Cluj, în care să investească energie și … răbdare
Le voi urmări orgoliul celor doi lideri județeni, este singura emoție în privința conducerii USR Cluj, caci calități evidente au ambii.
Pentru USR Cluj, probabil cea mai importantă avuție simbolică de recuperat, este readucerea civicilor în aproprierea filialei, care în ultimii doi ani au ales să-l susțină pe Sărmaș sau partide progresiste mai mici precum REPER, SENS sau VOLT.
Așa cum PSD își pierde etapizat din credite, prin scăderea numărului de pensionari care și-au trăit tinerețea în comunism, USR este ombilical legat de societatea civilă și deconectarea de la acest mediu, în timp, poate dăuna substanțial.
Astăzi, la taraba progresismului românesc, USR nu are o concurență reală, însă Nicu Ștefănuță și SENS pot reprezenta imboldul deschiderii cutiei în care se află pisica lui Schrödinger, pentru a vedea dacă este vie sau moartă. USR Cluj nu-i mecanică cuantică dar încă nici nu știm dacă mâța mai miaună sau nu.
AUR Cluj este marele câștigător al alegerilor de la Cluj, cu două mandate de deputat și un mandat de senator, fiind cea mai performantă filială ca număr de mandate din Transilvania.
Șipoș a reușit două maturi de senzație în 2024, înnăbușind cel puțin 2 coup d’état interne, puse la cale de foști parlamentari, aciuiți vremelnic pe lângă AUR Cluj
De Șipoș și AUR Cluj s-a spus în iunie că „poate fac 5%” iar apoi în noiembrie că AUR Cluj „face doar un deputat”.
George Simion nu a greșit când a trimis-o pe Ramona Ioana Bruynseels la Cluj, așa cum a făcut foarte bine că l-a pus pe Șipoș să deschidă lista la Senat. Simion a trimis la Cluj o comunicatoare bună, cu istoric de Cluj, cu o istorie relațională interesantă vizavi de multe structuri occidentale de la București care la Cluj sunt apreciate și mai ales un politician experimentat care a înțeles că miza ei nu este un război cu Șipoș pentru organizația județeană.
Veți vedea în următorii ani, un Alex Curea ce-i va curenta pe liberali în Consiliul Județean Cluj și îmi doresc ca mai tinerii consilieri liberali, prezentați de Alin Tișe, în urma cu o lună, să studieze măcar 50% din câte proiecte va studia Curea în legislativul județean. La ultima ședință, consilierul județean AUR i-a pus într-o dificultate scoțând un proiect de pe ordinea de zi.
Și rămânerea lui Coleșa în Camera Deputaților este importantă pentru că dă continuitate AUR și consistență organizației după obținerea celui de-al doilea mandat de deputat.
În vara lui 2022 am participat la un eveniment al AUR în alt județ, în calitate de analist, invitat. Mi s-a părut atunci o oaste de strânsură fără coerență. Astăzi nu mai e așa nici în acel județ, nici la Cluj.
Șipoș are în sarcina sa, astăzi, maturizarea organzației și aducerea de oameni valoroși, așa cum este de exemplu Călin Cozma, a cărui activitate din Consiliul Local o voi urmări cu interes.
Urmăriți-l pe Șipoș în următorii ani, cât timp AUR va fi în Parlament, pe Șipoș nu-l mai scoate nimeni din legislativ, „vulturul” fiind greu de doborât.
Sfârșitul începutului
La ora când scriu aceste rânduri, ascult, cumva în notă cu acest epilog, melodia „Sleeping Sun” din „End of an Era”, utlimul album al celor de la Nightwish cu celebra Tarja Turunen vocal.
Rămâne să vedem cum vor evolua partidele, cum va supraviețui Sabin acestor patru ani și cât de relevanți vor fi la București, câțiva dintre viitorii parlamentari ai Clujului.
Orice sfârșit are un început iar marile partide ale Clujului au de învățat din 2024, din episoadele verii – Ștefănuță și Sărmaș și din cel al brumărelului – Călin Georgescu.
Partidele au nevoie de creativi, de oameni care să înțeleagă online-ul, de comunicatori care să vadă în cât mai multe culori ce trece și ce nu de AI-ul META sau Tik Tok, de materiale care se pot viraliza, de profileri care să înțeleagă demografia și preferințele utilizatorilor, de formele de manipulare, pentru că așa cum am spus-o de multe ori, politica nu e mănăstire cu măicuțe, ci bordel cu 🙂 … nuferi.
Articolul inițial: https://apuseni.info/varza-a-la-cluj-partidele-calin-si-sabin/
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.