Presa Locală
Home Interviuri
Szakáts István: „Boc, dacă vrea și dacă mai este dorit în această funcție de cei pe care-i servește, poate să fie primar la Cluj încă o mie de ani”
by Presa Locala 13.03.2023
Szakáts István: „Boc, dacă vrea și dacă mai este dorit în această funcție de cei pe care-i servește, poate să fie primar la Cluj încă o mie de ani”
Unul dintre cei mai cunoscuți activiști din Cluj este Szakáts István, fondator al grupului Clujul Civic și participant activ la dezbaterile publice legate de principalele probleme ale orașului. În această discuție avută cu el, ne împărtășește opiniile sale despre situația actuală a munipiului și perspectivele acestuia, contextul politic local, precum și dorințele și așteptările pe care le are (sau lipsa lor).
Presa Locală: Cine este de fapt Szakáts István?
Szakáts István: Un cetățean clujean.
Presa Locală: Ce vă determină să fiți atât de activ în mediul civic clujean?
Szakáts István: Că sunt un om activ. Atât. Iar ca să preîntâmpin calificativul clișeu: nu-s activist. Din principiu refuz, și nu mă identific cu nimic care se termină cu -ist.
Uite: am făcut informatică, dar nu mă simt IT-st.
Am făcut și Artele, dar nu mă simt artist.
Uneori scriu programe, alteori fac lucruri pe care alții le califică ca artă, dacă consideră.
Tot așa, sunt un om activ, dar nu-s activ-ist. În esență mă bucur când mă simt un om leneș, așa cum, cred, ne place la mai toți.
Presa Locală: Grupul de Facebook pe care îl administrați, Clujul Civic, a devenit principala platformă de dialog pentru mediul ONG local, reprezentanți ai autorităților, politicieni, specialiști în urbanism și cetățeni cu spirit civic. Cum vedeți evoluția acestui spațiu de dialog în viitor?
Szakáts István: Grupul a crescut la 15.000 membri în 11 ani, și crește. Creșterea e liniară, iar asta mă bucură. Reach-ul grupului în lunile bune e pe la 150.000, dar fluctuează în funcție de algoritmul Facebook. Asta nu mă deranjează, că algoritmul afectează la fel cam toate grupurile, cred. Sper. Io-s unul din grădinarii grupului, alături de colegii mei Alexandru, Dan, Mădălina, și Radu – unde i-am numit acum doar pe cei mai activi. Împreună aprobăm pe grup între 5 și 12 postări pe zi – din în jur de 10-20 propuneri, și plivim zeci de comentarii.
Cred că membri recunosc grupul ca fiind o platformă de dezbatere ceva mai onorabilă ca altele, iar asta se datorează faptului că pe Clujul Civic argumentăm, și învățăm zilnic unii de la ceilalți. Și învățăm zilnic, unii de la ceilalți, să argumentăm.
Totuși, și asta mi se pare super, că nu ne pierdem simțul umorului. Pentru mine, pierderea simțului umorului e mereu un semn al bigoteriei.
Presa Locală: Ce vă doriți în plus?
Szakáts István: În termeni de creștere numerică, nimic. Grupul crește cât se poate de organic, și își urmează traiectoria. Tot așa înainte.
În termeni de calitate, îmi doresc dezbateri cât mai temeinic argumentate. Văd Clujul Civic ca pe e un fel de școală a cetățeniei active, unde membri își aduc temele,
Presa Locală: Aveți ambiții politice?
Szakáts István: În termeni de candidatură la orice, un NU mare și cât se poate de clar. De la consiliul local până la Consiliul Europei, orice funcție numești, răspunsul e nu.
În termeni de implicare politică: oricine în orașul asta (chiar și atunci când e convins că nu este), de fapt este angajat politic. E vorba de micro-fenomenele de putere în care suntem angajați, la care participăm non-stop.
Dai like la o postare a unui politician? E un act politic. Iei morcovi de la băbuță? E un act politic. În acești termeni, sunt și eu angajat politic, și sunt conștient de asta.
Ambiții, în sensul de a crește gradul meu de angajare? Nu, e destul.
Presa Locală: Intenționați să candidați pentru o funcție publică în 2024 sau mai târziu?
Szakáts István: Nu. Nu. Nu.
Presa Locală: Are nevoie Clujul de o schimbare la vârf?
Szakáts István: Clujul e o construcție multi-strat. Sunt straturi care o să spună „nuu, doamne feri, totul e perfect așa, dă-i să curgă”.
Marii imobiliari, bine mufați la țeava autorizațiilor de construire, de exemplu, ar putea să zică asta.
Sunt straturi care o să spună „apăi un pic ar mere îmbunătățită traba, dar nu e nevoie chiar de schimbare chiar la vârf”. O bună parte a Clujului.
Sunt straturi care o să zică „e nevoie de îmbunătățiri atât de profunde în orașul asta, încât asta nu se poate întâmpla fără o schimbare la vârf”. Asta cred și eu.
Presa Locală: Poate fi învins Emil Boc?
Szakáts István: Boc, dacă vrea și dacă mai este dorit în această funcție de cei pe care-i servește, poate să fie primar la Cluj încă o mie de ani.
Nu de votul clujenilor, „mai dăgrabă mulțămniți așe”, o să depindă.
Nu oile schimbă ciobanul. Ciobanul știe cum să mai pună un fân, un gard, o strungă, și învață să-i îngâne frumos în timp ce-i mulge.
Ciobanii își schimbă turma. De învins, da, Boc poate fi învins: de alți candidați la turmărit.
Presa Locală: De ce credeți că a fost atât de slabă opoziția politică locală în ultimii ani?
Szakáts István: Adică care, UDMR? Ăia nu piuie, pur și simplu pentru că au fost și sunt lăsați să-și prăjească și ei slăninuța între timp ce jupânul frije porcul întreg.
PSD? Pentru că de fapt sunt puțini și nesemnificativi, sunt conștienți de asta, și în loc să facă țirc, preferă să mai pupe și ei un contract ceva pentru acei investitori care încă cred că mai au o influență în consiliu.
USR? Pentru că până să se rodeze în Consiliu, i-a luat cu japca alianța cu PNL. Cât timp erau în filmul asta, nici nu se pune problema să cârâie la nimic. Nici nu prea au făcut-o. Iar dacă da, pe persoană fizică așa, instant îi semnala Bucureștiul să mai închidă trapa că numa’ strică fengșuiu. Acum, că sunt în chiar opoziție, încet își dau drumul.
Practic acum, dacă zici opoziție politică locală la Cluj, în termeni de construcție politică partinică, singurul spre care poți arăta, e USR.
Dar dacă cumva iar se vor băga-n pat cu PNL, iar o să se astupe. Nu e o noutate.
Tocmai de asta, opoziția politică la Cluj pentru mine a însemnat și înseamnă mereu măria sa, cetățeanul.
Dar pentru asta cetățeanul prima dată trebuie să-și dea seama singur ce putere imensă are.
Aparent, asta contravine la ce am spus mai înainte, că nu oaia schimbă ciobanul.
Dar nu e așa. Oaia într-adevăr e mereu fentată de cioban. Cum s-a furat revoluția în 1989, fix așa se întâmplă și se va întâmpla mereu și la scara Clujului.
E o problemă falsă asta cu Jus Cutare Sus Cutare, și numai deturnează atenția de la tema adevărată, care este: Jos Toți și ochii pe butelie.
Nu capeți ce ai merita, cu capeți ce îți negociezi, și apoi păstrezi ce păzești.
Ți-i lene? Nu-ți Pasă? Ok, treci înapoi în miezul turmei, ciobanului chiar îi convine.
Înțeleg dacă sună paranoic, na, am formulat și eu mai abrupt ca să treacă mesajul. Nici eu nu mă culc cu pușca la ușă.
Dar e cam așa cum zic 🙂
Presa Locală: A evoluat orașul în ultimii ani?
Szakáts István: Absolut. Clujul se schimbă în fiecare zi. Orașul e un ditai mușuroi, și în fiecare secundă sunt sute de grupuri de furnicuțe care lucră la schimbarea acestuia.
Presa Locală: Ce s-a schimbat în bine și ce s-a înrăutățit?
Szakáts István: Hai să începem cu ceva ce a fost mereu bine. Pentru mine. De exemplu, siguranța publică.
Cu toate că o să mi-o iau în cap de la prieteni de-ai mei mai protestatari pentru asta, dar eu am avut mereu și am o apreciere față de Poliție.
Încă din vremea lui Ardelean, am avut treabă cu instituția de N ori, și spun cu mâna pe inimă: în relațiile mele cu Poliția, că era protest, că era eveniment, am avut de-a face super-preponderent cu oameni care chiar văd, înțeleg și știu să gestioneze conflicte și fenomene de putere. Tot respectul pentru munca lor, în cea mai mare parte invizibilă. Și când merg la proteste și îi văd, pentru mine nu înseamnă amenințare, ci că sunt în siguranță.
Și, sigur, sunt o mie de lucruri care au fost și sunt bine la Cluj. Am cu cine să discut lucruri. Există masă critică pe o multitudine de teme.
Ce s-a schimbat în bine sau în rău. Pentru cine? Pentru patarâteni, că i-a deportat primăria din Mărăști (str. Coastei) în mașini de gunoi, la Pata Rât? Ăăăă….
Pentru „aitiști” și „antoldări”? Pentru ei se cam pot intui răspunsurile.
Pentru băbuțele care vând morcovi la colț de stradă că i-au fost desființate tarabele?
Pentru profesorii universitari? Pentru șoferi? Pentru profesorii universitari șoferi?
Iar strict pentru mine: doamne-ți mulțam n-am avut bani de Cluj, așa că acum 16 ani m-am mutat la țară.
Propria sărăcie mi-a fost norocu’. Acum sunt cel mai fericit om.
Presa Locală: Ce i-ar putea determina pe clujeni să fie mai implicați în viața urbei? Am văzut că nici bugetarea participativă nu mai are succes, nici proteste de stradă nu prea există, totul se rezumă la discuții online…
Szakáts István: Nu subestima discuțiile online. Ceea ce contează e schimbarea opțiunii (micro)politice, iar dacă asta se întâmplă într-un grup de Facebook, care-i problema?
Trebuie să ieși pe stradă atunci când ai treabă cu strada.
Despre cetățenii care să fie mai implicați în viața urbei: poi asta nu o să se întâmple la scară largă niciodată. Dar asta nu e o veste proastă, dimpotrivă.
Cetățeanul, în forma sa optimă, nu trebuie să fie un fel de titirez care nu se mai știe opri.
Cetățeanul trebuie să aibă EDUCAȚIA ca atunci când îl trăznește că vrea ceva, să știe cum să-și mobilizeze potențialul.
Să știe unde să-și caute aliați. Să știe ce instrumente are la îndemână. Să știe să le folosească. Astea-s temele.
Nu e nicio valoare intrinsecă în a fi activ (de asta și urăsc cuvântul activ-ist). Trebuie să fii activ numai când ai o treabă.
În rest, trebuie să fii super trândav și să-ți vezi de treabă sau să procrastinezi cu săptămânile.
Ca și în Twilight Samurai, dacă știi filmul. Omul ăla îi agricultor de decenii, dar atunci când n-are încotro, scoate sabia, că o are și o știe folosi.
Presa Locală: Sunteți convins că nu va fi construit metroul la Cluj. Cum va explica primarul un posibil eșec, după ce și-a asumat public acest proiect?
Szakáts István: Abia aștept să-l văd performând și pe asta. Ceea ce e clar, că o să dea pe tot universul, numai pe el nu.
Că Drulă cu ranga. Că Ciucă cu bugetul. Că Putin. Că gravitația. O să fie show-ul deceniului.
Presa Locală: Și ce soluții reale există pentru traficul din municipiu?
Szakáts István: Soluții reale adică direcții reale? În 2004, când Boc a devenit primar, a încercat să propună o parcare subterană fix în fața Universității. Vorbesc serios.
Unul din cetățenii care am organizat protestele împotriva acestui oprobriu (și am câștigat) am fost subsemnatul.
Atunci îmi ziceau locotenenții lui Boc „hai lasă-l pă șăfu, e primul său proiect mare”. Io, că nici vorbă. Și am oprit proiectul.
Dar de ce aduc în vorbire povestea asta. Că pentru a schimba traficul, pe lângă drumuri, trebuie să ai o încăpățânare în viziunea ta, trebuie să te ții de ea, și pe baza acesteia, trebuie să girezi ani și ani și decenii un proces social complex, de schimbat valori și apoi tipare de comportament.
Or, cu regret, Boc nu a fost în stare de așa ceva niciodată, pe absolut nimic.
Că are cuvintele la el? O, da, absolut, cu siguranță, mereu. Dar în spatele cuvintelor mari, e doar un amestec de oportunism, populism și servilism.
În realitate, Boc nu a guvernat și nu guvernează Clujul în mod proactiv, ci o administrează retroactiv.
Presa Locală: Aveți un model de succes din vest care vă place?
Szakáts István: Pentru un turistopitec, toate orașele par faine. Numai când te muți undeva, atunci încep dimensiunile profunde ale interacțiunii cu orașul.
Or, eu n-am stat nicăieri, decât la Cluj.
Presa Locală: Ce oraș ar trebui luat ca exemplu de administrația clujeană?
Szakáts István: Clujul ar trebui luat ca exemplu. Orașul din dumele primarului, și care e foarte departe de orașul de pe teren.