Uf, am scăpat și de asta! A apărut cartea Bugetare participativă: între emancipare și deturnare la Editura Presa Universitară Clujeană.
Am popularizat bugetarea participativă și am analizat transpunerea mecanismului în spațiul RO în ultimii zece ani, am făcut zeci de interviuri, unele în concedii și vacanțe, am sprijinit proiecte cetățenești, am încercat să conving autoritățile să facă un proces mai profi, care să implice co-decizie civică, dezbateri în profunzime, felii mai mari de buget.
Cartea o puteți descărca de pe situl editurii. Dacă sunteți interesați de cum (nu) funcționează bugetarea participativă, mai am exemplare de dat și de povestit la o cafea sau o lansare de carte, dacă e interes pentru a aprofunda mecanismul. Până să ne vedem, cartea e aici:
http://www.editura.ubbcluj.ro/bd/ebooks/pdf/3187.pdf
Dacă mai am energie, mai facem un site dedicat bugetării participative. O primă lansare, mai îndrăzneață, facem pe malul Someșului, căci pedalăm până în Apahida, din Piața Unirii, sâmbătă, ora 9. Îmbinăm pedalatul cu lansarea cărții și o simulare de exercițiu de bugetare participativă în care e imaginăm cum e amenajat râul în nord-estul Clujului la nivel metropolitan.
Am mulțumit la zeci de persoane pentru susținerea acordată în scrierea cărții, fără sprijinul lor ieșea o cartea seacă din alte cărți. Și nu mi-am dorit asta, mi-am dorit un studiu auto-reflexiv, pasional, cu dialoguri, chiar și în contradictoriu, la vedere.
Îmi place coperta cărții, e genul de oraș pe care îl poți obține și prin bugetare participativă, cu transport public, copii alergând pe stradă, cu femei care se simt sigure.