🫳Spitalul Clinic Căi Ferate (Spitalul C.F.R.) și Vilele Istorice de pe Strada Republicii
Vila la data de 28.10.1916. Soldati postati in fata pentru protectia printului mostenitor
Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj“Facebook
🫳Construcția vilelor de pe Strada Republicii (Majális utca) a început în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Una dintre aceste vile, situată la numărul 18, a fost construită de familia Wesselényi și a servit drept reședință pentru prințul moștenitor Karl (Károly) al Monarhiei Austro-Ungare în 1916, cu doar o lună înainte de a deveni ultimul rege al Ungariei (și ultimul împărat al Austriei).
Salonul printului Karl din vila de pe Republicii (Majális) 18, actualul spital CFR (colorata)
Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj” Facebook
🫳După evenimentele din 1918, vila a găzduit Sanatoriul Chanté, o inițiativă condusă de Steiner Pál. În anii 1940, a devenit spitalul căilor ferate maghiare (MÁV), menținându-și funcțiunea și după 1945, când a fost preluat de CFR.
Interiorul vilei.
Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj” Facebook
🫳Fotografiile surprind vila pe 28 octombrie 1916 și au fost realizate de fotograful oficial al prințului Karl. Originalele se află în arhiva de stat a Austriei.
Sosirea la Cluj. Pe bancheta din spate, printii Karl si Ferdinand Habsburg.
Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj” Facebook
🫳Un aspect interesant este legat de vizita lui Karl și a regelui Ferdinand, care au locuit la numărul 23 de pe aceeași stradă la doar 3 ani după ce prințul Karl a locuit la numărul 18 (în urma acestei vizite, strada a fost redenumită Strada Regală). O legendă locală povestește că autoritățile române, pentru a proteja regele, au închis întreaga zonă centrală și au interzis accesul pietonilor în momentul sosirii mașinii regale.
Biroul printului Karl din vila de pe Republicii (Majális) 18, actualul spital CFR (colorata)
Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj” Facebook
Cu toate acestea, doar un singur student, ulterior devenit profesor universitar și de etnie maghiară, a “rătăcit” pe actuala Stradă Napoca. Fiind incapabili să-l îndepărteze în timp util, polițiștii l-au lăsat să treacă, iar el a fost salutat de regele Ferdinand, devenind astfel singurul clujean de rând care a avut onoarea de a fi salutat de rege în acea zi specială.