Un tiankeng este, de asemenea, cunoscut ca o dolină uriașă prăbușită sau o groapă, deși cuvântul este chinezesc și s-ar traduce: gaura cerului sau groapa cerească. Numele a fost propus de un geolog chinez în anii 90, deoarece nu exista o terminologie pentru fenomenul geologic unic. Doliile uriașe prăbușite sunt definite drept tiankengs dacă au mai mult de 100 m adâncime și lățime. Cu toate acestea, ele sunt definite drept tiankengs gigant dacă au mai mult de 500 de metri adâncime și lățime. În general, majoritatea tiankeng-urilor se găsesc în regiunile carstice ale bazinelor de drenaj ale râurilor Yangtze și Peal din sud-vestul Chinei. Aceste zone sunt foarte îndepărtate și, prin urmare, abia la mijlocul anilor ’90, tiankeng-urile au fost descoperite și au primit numele lor unic.
Cu o adâncime de 662 m, o lățime de 527 m și o capacitate de 119 milioane metri cubi Xiaozhai tiankeng este cel mai mare tiankeng uriaș de pe planetă.
Dolina, situată în municipiul Chongqing din sud-vestul Chinei, a fost descoperită de oameni de știință în 1994. Printre localnici dolina este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, Xiaozhai este de fapt numele unui sat abandonat din apropiere și se traduce prin sat mic.
Xiaozhai este alcătuit din două așa-numite trepte: o dolină superioară de 320 m adâncime și una inferioară de 342 m adâncime, cu pereți verticali care sunt despărțiți de o creastă înclinată. În timpul vremii ploioase, acești pași afișează o cascadă. Tiankengul s-a format acum aproape 10.000 de ani după prăbușirea peșterii Difeng inferioare de calcar triasic, care la rândul său se datorează proceselor carstice din rocile carbonatate (în acest caz, calcare foarte pure). Pe dedesubtul puțului râul subteran Migong curge mai mult de 8 km în timpul căruia scade 364m. Partea de jos a tiankeng este singura locație în care se arată râul subteran.
În plus, Xiaozhai Tiankeng afișează o biodiversitate rară cu peste 1285 de specii de plante și animale, cum ar fi leopardul înnobilat care se plimbă pe fundul gropii.