Recent, valurile fosforescente de la malul Mării Negre au captivat atenția locuitorilor și turiștilor aflați la Constanța. Mulți s-au grăbit să fotografieze acest fenomen rar și spectaculos, fără să cunoască inițial cauza apariției sale misterioase. Specialiștii spun că nu este vorba despre un fenomen paranormal, ci despre prezența unor organisme vii capabile să producă lumină, un proces cunoscut sub numele de bioluminescență.
Fenomenul a fost generat de un organism unicelular din plancton, care produce lumină prin reacții chimice similare celor întâlnite la licurici. Bioluminescența nu este o noutate pentru lumea marină, fiind întâlnită la mai multe specii de pești de adâncime, meduze, moluște, ciuperci și insecte. În cazul valurilor luminoase de la Constanța, responsabile au fost niște micro alge brune cu proprietăți fosforescente, explică specialiștii.
Frumusețea misterioasă a mării
Pentru cei care au asistat la spectacolul natural, experiența a fost una de neuitat. Lumina albastră și strălucitoare care se dispersa cu fiecare val a generat uimire și admirație, dar și numeroase întrebări. Bioluminescența este o adaptare naturală cu roluri diverse, cum ar fi atragerea partenerilor, depistarea prăzii, camuflajul sau chiar distragerea prădătorilor.
“Foarte frumos pe malul mării, o culoare ruginie, brunie interesantă. Sunt niște alge, micro alge brune, care au o capacitate fosforescentă, bio-luminescentă. Vă invită la noapte să vedeți valurile cum se sparg,” a declarat Adrian Bîlbă, specialist în științe marine, pentru Observator News. El a subliniat că aceste alge sunt potențial toxice în anumite condiții, deși nu sunt periculoase în mod direct pentru oameni.
Ce este bioluminescența?
Bioluminescența, sau biofotogeneza, reprezintă abilitatea unor organisme vii de a emite lumină printr-o reacție chimică. În cadrul acestui proces, o substanță denumită luciferină este oxidată cu ajutorul ATP-ului (molecula care furnizează energie), în prezența oxigenului. Sub influența unei enzime numite luciferază, luciferina se descompune, ceea ce duce la emisia de lumină. Fenomenul este întâlnit în special la organismele marine care trăiesc în adâncuri, dar poate fi observat și la anumite ciuperci sau insecte, cum ar fi licuricii.
Bioluminescența continuă să fascineze oamenii de știință și să aducă o notă de magie peisajelor naturale, transformând marea într-un spectacol de lumină atunci când condițiile sunt propice.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.