Expoziția intitulată „Universul spiritual al Reginei Maria a României” marchează debutul anului centenar al domeniului de la Balcic, inițiat de Regina Maria în 1924. Găzduită sub egida Ministerului Culturii din Bulgaria, evenimentul are loc la Institutul Cultural de Stat – Centrul Cultural Castelul Balcic. Curatorul expoziției, doamna Alexandra Brutaru, împreună cu Arhivele Statului din România, prezintă o colecție ce include costume populare (din colecția Adina Nanu) și obiecte personale ale Reginei Maria, alături de lucrări de artă semnate de Simona-Teodora Roșca-Neacșu, artist plastic din Cluj-Napoca. Acestea, realizate în tehnica pictură pe sticlă cu tempera și pigmenți, împrumută simboluri caracteristice viziunii artistice a reginei. De asemenea, expoziția include și o reconstituire 3D a Dormitorului de Argint și a Salonului de Aur de la Cotroceni, adusă de la Muzeul Național Cotroceni, oferind o incursiune în universul spiritual-habitual al reginei. Această călătorie în timp și spațiu este amplificată de expoziția anterioară, „Sfântul Gheorghe și Florile de aur”, organizată în 2023 la Castelul Reginei Maria, care a explorat iconografia populară a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și reinterpretarea motivelor ornamentale brâncovenești. În prezent, expoziția de la Balcic se concentrează pe ultimii 14 ani din viața reginei, invitând publicul la o călătorie interioară într-un univers al frumuseții transcendentale, unde se întâlnesc orientul și occidentul, reflectând viziunea unică a Reginei Maria asupra simbolurilor ancestrale și a identității universale.
Despre Teodora Roșca:
Teodora Roșca este absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, secția Patrimoniu Cultural – Universitatea Babeș-Bolyai (1995-1999), cu studii masterale de Teologie-Istorie şi Istoria artei la UBB, şi Sociologie-Antropologie, la Universitatea Bucureşti; doctor în Teologie, cu teza „Tematica icoanei pe sticlă din Transilvania (sec. XVIII-XX), susţinută la Universitatea Babeş-Bolyai; doctorand la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, cu o teză despre Grădini paradisiace în tehnica mozaic. Este membru fondator al grupului „Sfântul Ioan Damaschin” și membru al Consiliului Internaţional al Muzeelor. Expoziţii personale şi de grup în diverse oraşe din România, dar şi în Irlanda, Italia, Danemarca, Polonia. Teodora Roşca este autor şi co-autor al unor lucrări de specialitate în domeniile Istoria artei, Iconografie şi Teologie, desfăşurând, totodată, o intensă activitate de creaţie artistică și de promovare a iconografiei românești. În 24 ianuarie 2017 a fost distinsă de Patriarhia Română cu Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, pentru colaborarea la volumul „Monahismul ortodox român. Istorie, contribuţii şi repertorizare” – vol.II, publicat de Patriarhia
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata