Proiectul Better-B, finanțat de Uniunea Europeană, se concentrează pe restabilirea echilibrului fiziologic al coloniilor de albine. Un consorțiu european coordonează acest proiect, cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Disciplina de Apicultură și Sericicultură, ca participant din România.
Consorțiul implicat în proiect este compus din 18 parteneri reprezentând 14 țări. Coordonatorul proiectului este Prof. dr. Dirk de Graaf de la Universitatea Gent din Belgia, care a fost onorat în 2021 cu titlul Doctor Honoris Causa al USAMV Cluj-Napoca.
Sursa foto Google
Proiectul Better-B beneficiază de finanțare în valoare de 6,3 milioane euro din partea Uniunii Europene, Regatului Unit și Elveției. Cercetările se concentrează pe îmbunătățirea tehnologiei apicole, rezistența la stresurile abiotice și adaptarea la schimbările climatice. Studiile au ca scop investigarea comportamentului albinelor în condiții de pierdere a habitatului și expunere la substanțe chimice periculoase.
Sursa foto Google
Principala temă a proiectului se concentrează pe coloniile de albine, care de multe ori nu sunt suficient de adaptate pentru a rezista la stresurile externe precum schimbările climatice, pesticidele și amenințările paraziților. Specialiștii evidențiază că capacitatea de a supraviețui în apicultură depinde în mare măsură de înțelegerea și folosirea înțelepciunii naturii. Ei promovează ideea de restaurare a echilibrului și armoniei, fie la nivelul albinelor individual, a coloniilor, sau a relației dintre o colonie și mediul său înconjurător.
Sursa foto Google
”Consorțiul Better-B consideră calea către armonie și echilibru ca fiind reprezentată de coloniile darwiniene: colonii abandonate sau sălbatice, care au supraviețuit în mediul sălbatic sau au fost selectate pe criterii bazate pe potrivirea caracterelor de rezistență. Cu toate acestea, astfel de colonii lipsesc de obicei din efectivele de multiplicare și alte multe caracteristici favorabile, importante pentru apicultura modernă. Soluția noastră este să înțelegem procesele și mecanismele care sunt selectate în natură, pentru a putea adapta practicile moderne de apicultură tehnologiilor apicole avansate. Acesta este proiectul Better-B”, a explicat Prof. dr. Daniel S. Dezmirean, decan al Facultății de Zootehnie și Biotehnologii și responsabil implementare Proiect Better-B din partea USAMV Cluj-Napoca.
Sursa foto Google
Proiectul Better-B se desfășoară pe parcursul a patru ani și va implica colaborarea strânsă cu comunitatea apicultorilor din România.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata