Eforturile internaționale de combatere a schimbărilor climatice ar putea suferi o lovitură semnificativă dacă Donald Trump, președintele ales al SUA, va decide retragerea țării din Acordul de la Paris, a avertizat comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, citat de Reuters.
Surse din echipa de tranziție a lui Trump au indicat că sunt pregătite ordine executive pentru retragerea Statelor Unite — al doilea mare poluator al lumii, după China — din acest tratat global esențial pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. „Dacă acest scenariu se va concretiza, va reprezenta o lovitură majoră pentru eforturile diplomatice internaționale în domeniul climei”, a declarat Hoekstra într-un interviu. O eventuală ieșire a SUA ar obliga alte state să „își intensifice eforturile diplomatice” în acest domeniu, a adăugat el.
„Nu există alternativă pentru a ne asigura că toată lumea contribuie, deoarece schimbările climatice nu fac discriminări”, a subliniat Hoekstra referitor la negocierile ONU privind clima. „Aceasta este o problemă globală ce necesită o soluție comună.” Acordul de la Paris reprezintă pilonul central al negocierilor climatice internaționale, reunind aproape 200 de țări pentru a discuta reducerea emisiilor și finanțarea acestor eforturi. SUA au avut un rol crucial în aceste discuții, colaborând cu China — cel mai mare poluator și a doua economie mondială — pentru a pune bazele acordurilor globale recente.
Totuși, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă, programată pentru 20 ianuarie, se așteaptă schimbări majore. Trump a catalogat schimbările climatice drept o „farsă” și a retras SUA din Acordul de la Paris în timpul primului său mandat, între 2017 și 2021. Recent, el a avertizat Uniunea Europeană să cumpere mai mult petrol și gaze din SUA, amenințând cu taxe vamale dacă nu respectă cererea.
Comisarul Hoekstra a declarat că UE intenționează să colaboreze constructiv cu noua administrație americană pe tema schimbărilor climatice. De asemenea, UE poartă discuții cu parteneri americani din diferite medii politice, inclusiv la nivel non-federal. „Voi face tot posibilul să-i conving pe partenerii noștri americani să nu renunțe și să colaboreze cu noi în această direcție”, a spus el.
Totuși, în timp ce Bruxelles-ul se pregătește să preia un rol mai activ pentru a compensa un potențial deficit de leadership din partea SUA, UE riscă să rateze termenul limită din februarie pentru depunerea noilor planuri climatice naționale la ONU. Administrația Biden a publicat deja contribuția SUA, dar Hoekstra a explicat că ciclul politic al UE nu coincide cu termenul ONU. El a precizat că UE va avea planul său climatic pentru 2035 gata până la summitul ONU din noiembrie, ce va avea loc la Belem, Brazilia.
„Ceea ce contează este să avem un obiectiv ambițios înainte de întâlnirea de la Belem”, a concluzionat Hoekstra. „Vă pot asigura că planul va fi finalizat.”
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata