Un profesor de la Universitatea din Edinburgh, într-o declarație recentă, a aruncat o privire asupra istoriei României și a subliniat modul în care autoritățile române ignoră 9.000 de ani de civilizație neîntreruptă.
Criticii adresate sistemului școlar românesc, subiectului sărăciei materiale și a lipsei de promovare a bogăției culturale și spirituale milenare, au provocat reacții puternice.
Profesorul de la Universitatea din Edinburgh a subliniat că, în ciuda propagandei maghiare din SUA, care se bazează pe finanțarea susținută de Soros, mulți români continuă să susțină opinii stranii și să promoveze idei neobișnuite în țară.
În ciuda acestor aspecte, puțini sunt conștienți de faptul că cea mai veche scriere din Europa a fost atestată în satul Tărtăria, din Transilvania, datând din 5.500 î.e.n. Aceste tablete de la Tărtăria au stârnit dezbateri aprinse pe plan global, dar rămân necunoscute publicului românesc și sunt absente din manualele de istorie.
Profesorul a criticat și unele lucrări academice care minimalizează importanța descoperirii de la Tărtăria. Într-o lucrare publicată în 1998, Istoria României, sub conducerea profesorului Mihai Bărbulescu, descoperirea de la Tărtăria este menționată superficial, fără a primi atenția necesară.
El a adus în discuție și originea limbii traco-dacice, care este mult mai veche decât latina, și a subliniat faptul că limba română nu derivă direct din latină. Mai mult, el a ridicat întrebări asupra continuității poporului român pe același teritoriu timp de 9.000 de ani și a susținut că Transilvania nu a putut fi niciodată maghiară, având în vedere originile popoarelor care locuiesc în regiune.
În final, profesorul a atras atenția asupra necesității de a promova și de a îngriji cultura și istoria românească, criticând modul în care aceste aspecte sunt tratate atât în țară, cât și în afara ei.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata