
Președintele american Donald Trump a impus o taxă vamală de 50%, cea mai mare anunțată miercuri, asupra importurilor din Lesotho, una dintre cele mai sărace țări din lume, despre care el afirmase luna trecută că „nu a auzit nimeni”. Această decizie plasează Lesotho pe locul doi în rândul țărilor cele mai afectate de noile tarife americane, după China, și ar putea avea un impact major asupra economiei sale fragile, care depinde în mare măsură de exporturile către SUA, conform BBC.
Lesotho, un mic stat din sudul Africii, beneficiază de un excedent comercial considerabil cu SUA, exportând în principal diamante și produse textile, precum blugi. Trump a anunțat un tarif minim de 10% pentru importurile din toate țările și tarife suplimentare „reciproce” pentru zeci de națiuni, inclusiv 20 din Africa.
Printre țările africane afectate de aceste tarife suplimentare se numără Madagascar (47%), Mauritius (40%), Botswana (37%) și Africa de Sud (30%). Exporturile din Nigeria vor fi taxate cu 14%, iar cele din Kenya, Ghana, Etiopia, Tanzania, Uganda, Senegal și Liberia vor fi supuse tarifelor minime de 10%.
Trump a explicat că aceste tarife sunt impuse „țărilor care ne tratează rău”. În timpul anunțului de la Casa Albă, președintele republican a susținut că SUA au fost exploatate de „înșelători” și „jefuite” de străini.
„Contribuabilii noștri au fost păcăliți timp de peste 50 de ani, dar acest lucru se va opri acum”, a declarat Trump. „Aceasta este declarația noastră de independență economică”, a adăugat el, ținând în mână un tabel cu țările care impun taxe mai mari asupra produselor americane sau care, în opinia oficialilor SUA, au subminat interesele economice ale Americii.
Lesotho, una dintre cele mai sărace țări din lume
SUA este al doilea cel mai mare partener comercial al Lesotho, după Africa de Sud, reprezentând aproximativ 28% din comerțul total al țării în 2022. Totuși, președintele a justificat reducerile drastice în ajutorul extern al SUA, menționând „opt milioane de dolari pentru promovarea LGBT în Lesotho, o națiune de care nimeni nu a auzit niciodată”.
Potrivit Casei Albe, în 2024, SUA au exportat bunuri în valoare de doar 2,8 milioane de dolari către Lesotho, în timp ce importurile din această țară au fost de 237,3 milioane de dolari.
Tariful de 50% a fost stabilit de oficialii americani pe baza raportului dintre deficitul comercial al SUA cu Lesotho și valoarea totală a importurilor din această țară. Pentru Lesotho, costurile suplimentare impuse cumpărătorilor americani ar putea avea un impact semnificativ, deoarece comerțul cu SUA reprezintă mai mult de 10% din economia sa.
Fabricile de confecții din Lesotho produceau blugi pentru branduri americane renumite, precum Levi’s și Wrangler, prin programul African Growth and Opportunity Act (Agoa), care permitea anumitor țări africane să exporte bunuri în SUA fără taxe vamale. Agoa, semnat în 2000 de Bill Clinton, a fost creat pentru a sprijini dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă în Africa, dar noile tarife amenință viitorul acestui program.

Sursa foto Google
Africa de Sud, inclusă pe lista „celor mai mari infractori”.
Africa de Sud se află pe lista lungă a țărilor pe care Trump le consideră „cei mai mari infractori”, alături de China, Japonia și Uniunea Europeană, toate confruntându-se acum cu tarife mai mari, ca represalii pentru politici comerciale considerate incorecte.
„Se întâmplă lucruri rele în Africa de Sud. Le plătim miliarde de dolari, iar acum am oprit finanțarea, pentru că sunt multe lucruri rele acolo”, a spus Trump, referindu-se și la alte țări.
Cel mai important export al Africii de Sud către SUA este platina, care ar putea fi scutită de taxe vamale, dar al doilea cel mai mare export – automobilele – va fi puternic afectat. Președinția sud-africană a condamnat noile tarife, considerându-le „punitivă” și susținând că ar putea „constituie o barieră în calea comerțului și a prosperității comune”.
Relațiile dintre SUA și Africa de Sud s-au deteriorat semnificativ de când Trump a revenit la putere, iar el și aliatul său, Elon Musk, originar din Africa de Sud, au criticat în mod special țara pentru politicile sale de reformă funciară, despre care susțin că discriminează fermierii albi. Economiștii consideră că noile tarife reprezintă o schimbare clară față de politicile comerciale mai deschise care au caracterizat relațiile dintre SUA și Africa în trecut.