Pierdere în Armata Română: Veteranul Nostru Cel Mai Longeviv, Constantin I Năstase, a Încetat Din Viață la Vârsta de 108 Ani, Lăsând în Urma Sa o Pagină Impresionantă de Istorie. Autoritățile Locale din Mioveni Comemorează Această Pierdere.
Pe data de 3 iunie, Generalul Constantin I. Năstase, care a împlinit frumoasa vârstă de 108 ani, a plecat din această lume la locul său de naștere, Mioveni, unde s-a născut în 1915. Viața sa a fost de-a dreptul remarcabilă.
Generalul de brigadă în retragere prof. Constantin Năstase este recunoscut ca fiind cel mai longeviv veteran al Armatei Române. Originar din Mioveni, județul Argeș, el a absolvit Şcoala Normală “Carol I” din Câmpulung Muscel.
În 1938, obținând diploma de învățător la Piteşti, dar parcursul vieții sale este strâns legat de Armata Română. A participat activ în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind implicat în campania din est începând din iunie 1941 și continuând până la întoarcerea în țară în 1944.
A fost ofițer în bătălia pentru Odesa din 1941 și a reușit să supraviețuiască celei grele încercuiri de la Cotul Donului. A străbătut mii de kilometri prin stepa rusă, confruntându-se cu temperaturi de -40 de grade Celsius.
După asaltul de la Odesa, a reușit să reunească șapte camarazi din pluton și a început marșul de întoarcere spre casă. După o perioadă de 75 de zile de marș, a reușit să ajungă în siguranță în România. La sosire, s-a aflat într-o stare de epuizare gravă și a fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova, conform informațiilor din Wikipedia.
Generalul Constantin I Năstase și-a continuat cariera impresionantă și după război, dedicându-se educației. A devenit profesor de matematică și fizică și și-a influențat profund generațiile de elevi pe care le-a format. În 1977, a ieșit la pensie ca titular al catedrei la Școala din Racovița.
În 2023, a fost promovat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Una dintre realizările notabile ale sale a fost înființarea “Colecției Etnografice Profesori C-tin Năstase,” care găzduiește peste 1800 de exponate și a contribuit semnificativ la promovarea culturii și istoriei locale.
Sursa foto Google
”Am mulțumirea sufletească că mi-am făcut datoria față de neamul meu, cu prisosință, atât în plan profesional, cât și cultural. Urmașii mei au, la rândul lor, datoria de a păstra cu sfințenie, respect și responsabilitate această moștenire, pentru generațiile viitoare”, spunea, în urmă cu câțiva ani, generalul Constantin I. Năstase.