Comisia Europeană urmează să organizeze o întâlnire cu autoritățile române și reprezentanții TikTok, după ce autoritățile de reglementare din România au amenințat cu suspendarea platformei de social media. Decizia vine în contextul acuzațiilor privind influența TikTok asupra victoriei unui candidat antisistem în alegerile prezidențiale. Platforma deținută de compania chineză ByteDance este supusă presiunilor pentru a explica modul în care a gestionat conținutul politic înaintea scrutinului, relatează POLITICO, citat de news.ro.
Primul tur al alegerilor, desfășurat duminică, l-a adus pe Călin Georgescu, un politician ultranaționalist și pro-rus, într-o poziție surprinzător de avantajoasă, pe fondul popularității sale crescute pe TikTok.
Autoritățile române au solicitat Comisiei Europene să lanseze o investigație oficială asupra platformei, în conformitate cu legislația europeană privind rețelele sociale. Totodată, un deputat european a cerut ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în fața Parlamentului European pentru explicații. Pavel Popescu, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a anunțat miercuri că a demarat „procesul oficial” pentru blocarea platformei în România.
„Solicit, începând cu 28 noiembrie 2024, suspendarea TikTok pe teritoriul României până la finalizarea anchetei privind manipularea procesului electoral”, a scris Popescu pe Facebook. Declarația sa a fost preluată pe larg de presa locală. Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru joi o întâlnire cu oficiali din domeniul securității naționale pentru a discuta riscurile generate de posibile atacuri cibernetice. Deși nu a menționat explicit TikTok, contextul discuțiilor îl vizează indirect, potrivit POLITICO.
Într-o scrisoare oficială, TikTok a respins acuzațiile conform cărora ar fi influențat alegerile. Platforma a declarat că nu a identificat „nicio operațiune de influență sub acoperire” legată de scrutinul din România, dar a precizat că a eliminat peste 150 de conturi de impostură asociate lui Georgescu și alte 650 legate de alți candidați.
Thomas Regnier, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a confirmat că executivul UE analizează cererea pentru o investigație oficială asupra TikTok, în baza regulamentului Digital Services Act. O întâlnire între reprezentanții Comisiei, autoritățile române și oficialii TikTok este programată înainte de turul doi al alegerilor, pe 8 decembrie.
Pavel Popescu a afirmat că „mii de conturi” sponsorizate din surse externe României au amplificat mesajele lui Georgescu pe TikTok. „Din păcate, acest lucru a dus la rezultatele pe care le vedem astăzi”, a spus el, criticând platforma pentru lipsa de cooperare cu ANCOM înainte de alegeri.
TikTok neagă acuzațiile, iar purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a catalogat speculațiile despre rolul platformei în alegeri drept „inexacte și înșelătoare”. În turul doi, Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice și pro-ruse, o va înfrunta pe Elena Lasconi, o candidată pro-reformă, într-o competiție cu implicații majore pentru Uniunea Europeană.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.