Taxa pe lux a intrat în vigoare: Până când trebuie românii să-și declare bunurile
De la 1 iulie, taxa pe lux a intrat în vigoare în România, iar proprietarii de bunuri valoroase trebuie să își declare averile conform noilor reglementări. Formularul pentru proprietăți scumpe trebuie depus până la 30 septembrie, iar cel pentru mașini până la 31 decembrie.
Noua taxă are o cotă de 0,3%, aplicată sumei care depășește pragul de 2,5 milioane de lei pentru proprietăți și 375.000 de lei pentru vehicule. De exemplu, pentru o casă evaluată la un milion de euro, se va aplica taxa doar pe diferența dintre 500.000 de euro și 1.000.000 de euro, ceea ce înseamnă 1.500 de euro încasați de stat.
Formularul 216 trebuie depus anual la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la organul fiscal central unde persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe, informează Libertatea.
Conform sursei citate, sunt mai multe categorii de persoane care trebuie să depună formularul și să plătească noua taxă. În primul rând, persoanele fizice care, la 31 decembrie a anului fiscal anterior, dețin clădiri rezidențiale în România a căror valoare impozabilă depășește 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) trebuie să depună declarația și să plătească impozitul până la 30 septembrie a anului fiscal curent.
O a doua categorie o reprezintă persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Acestea trebuie să depună declarația și să plătească impozitul până la 31 decembrie a anului fiscal curent.
Noua taxă a fost introdusă prin Legea 296/2023, iar declarația pentru taxa pe lux pe case și mașini scumpe este reglementată prin Ordinul ANAF 3.738/2024, publicat în Monitorul Oficial pe 17 iulie și deja intrat în vigoare.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.