Sursa Foto/Google
Pe un grup de Facebook numit Orașul Comoară a fost lansat un apel de către clujenii membrii ai acestui grup menit să colecteze facturile primite de la firma de salubritate care operează pe raza județului Cluj respectiv Supercom SA, firmă care ar fi emis facturi cu neconcordanțe susțin inițiatorii apelului. Nu doar atât, se pare că firma de salubritate trimite către clienții săi facturile pe mai multe luni toate odată astfel încât clienții se trezesc cu un vraf de facturi care trebuie achitate.
Mai jos puteți citi mesajul în integralitatea lui:
,,Au venit facturile de la Supercom! 3 intr-o saptamana si cu destul material de discutie. Noi va ajutam sa le intelegeti.
Pentru ca nu par sa fie in regula, avem nevoie de facturi de la voi (anonimizate). Vom face o sesizare comuna catre administratia locala.
——
HAI SA NE UITAM PE FACTURI:
Au fost trimise 3 una dupa alta, in interval de o saptamana, acopera lunile februarie, martie si aprilie. Nu stim unde-i luna mai, dar oricum au venit destule deodata. Luam spre exemplificare o factura de aprilie.
Cantitatea colectata nu are dovada cantaririi, dar e cam aceeasi de la o luna la alta. Banuim ca s-a procedat exact cum am prevazut noi la inceput: s-a colectat tot gunoiul de la populatie, s-a impartit la numarul de locuitori si pe factura apare acel cost/persoana.
Nu sunt reciclabilele nicaieri. Nu s-au luat reciclabile de la populatie…sau nu s-au facturat reciclabilele deloc. Din start, era o problema ca trebuie sa platim pentru reciclabile, dar tot nu pricepem cum sunt gestionate ele
Mai mult: linia 2,3 si 4 din factura nu are corespondenta in contractul cu Supercom. Nu exista nimic de acest gen in tabelul cu tarife. Are sens sa fie pe factura colectarea de deseuri, dar si sortarea si gestionarea lor separat? Poate…dar sa ne zica si noua cineva care-i legatura cu contractul incheiat.
Linia 5 e dovada picaturilor ce devin ocean: taxa pe economie circulara e de 80 RON/tona si se colecteaza doar pe deseurile depozitate la groapa. Pentru februarie si martie, RADP aproape a dublat acea taxa.
De ce? Logica e asa: pana in 27 aprilie, RADP a sortat deseurile noastre dupa colectare. Ce intra la sortare nu iese exact la fel, deci nu poti taxa tot ce-a intrat la sortare, de obicei jumatate ramane la groapa si cealalta jumatate se valorifica. Un calcul global arata ca RADP poate incasa suplimentar in acest fel cam 1,6 Mill EUR/an, cam 250kEUR/2 luni (feb+mar)***. RADP a taxat Supercom, Supercom a taxat populatia. Costul suplimentar per gospodarie e mic, dar se aduna destul.
***calculat cu aprox 200.000 tone/deseuri pe an, din care max 100.000 ar putea fi valorificat. Aprox 8mil RON/an=1,6 mil EUR.
PS daca veti suna la Supercom pentru explicatii, nu va pot raspunde “
Link catre mesajul de pe grupul Orașul Comoară https://www.facebook.com/groups/orasulcomoara/permalink/6819403154741101/
Am încercat să contactăm firma Supercom SA la numărul afișat pe site 0264271009 pentru a obține un punct de vedere însă până în acest moment nu ne-a răspuns nimeni.
Vom reveni…