În pragul sărbătorilor, numele lui Ștefan Hrușcă revine în atenția românilor cu forțe de iarnă – nu doar pe gardurile orașelor, ci și în difuzoarele multora. Și așa, vine Hrușcă, apoi vine primăvara și Hrușcă pleacă, lăsând în urmă aceleași întrebări de sezon.
Despre Ștefan Hrușcă, ce știm? Autoportret: “Un colindător născut în Maramureș, rătăcit prin lume pentru a împărtăși bucuria colindelor, rămânând totuși simplu, cu aceeași vorbă și același mod de a se purta cu oamenii.” Împlinind 56 de ani duminică, Hrușcă nu și-a rezervat momentan concerte în România, dar are un eveniment în Boston (SUA) pe 27 decembrie. “Leru-i… și iară ler.”
Biografia epică: La Școala Populară de Arte din Sighetu Marmației, unde învăța cum să mângâie vioara, Hrușcă a fost pus să cânte și la contrabas în taraful școlii, în ciuda zvonurilor din Ieud că a cânta la contrabas înseamnă “a cânta la scroafă.” Cu toate acestea, Hrușcă nu s-a lăsat descurajat și a “cântat la scroafă” timp de trei ani, învățând și să cânte la chitară. Prima sa înregistrare – surpriză, surpriză – a fost un colind. “Pentru prima oară m-am înregistrat cântând un cântec, am derulat banda înapoi și mi-a plăcut. Era colindul «Flori de măr». Cu el am început”, își amintește Hrușcă.
Apoi, stelele i s-au aliniat, a făcut o filmare în 1973 cu oameni din București și a început să compună muzică pe versurile poetului maramureșean Ioan Tomoiagă. Cu toate că era pregătit să fie învățător și a absolvit Liceul Pedagogic din Sighetu Marmației, întâlnirea cu Adrian Păunescu l-a făcut să decidă să vină în Cenaclul Flacăra. “Ori te facem mare, ori te întorci la catedră”, i-a spus Păunescu și i-a dat teribila “Rugă pentru părinți” s-o cânte. Astfel, l-a făcut mare pe Hrușcă, iar cariera lui a explodat. De la 1981 până în 1984, a ținut peste 1.000 de concerte. Din 1991, Hrușcă a părăsit România și s-a stabilit în Canada.
Despre viața sa din Canada, Hrușcă spune că nu are job, dar se dedică muzicii, grădinii și câinelui său, Diesel, un brac german. “Am concerte de muzică folk, cu piesele mele, în foarte multe orașe din America și Canada, chiar și în țară”, explică. În ciuda zvonurilor că ar face munci de bărbați, Hrușcă nuanțează că este departe de realitatea artiștilor care se îmbogățesc din muzică.
Artistul privește amuzat glumele care se fac despre el, fiind conștient de site-urile gen “Hrușcă Facts.” Cât despre lerul pe care îl bea dimineața, rămâne un mister, dar Hrușcă nu se lasă și continuă să bucure inimile românilor, nu doar în perioada Crăciunului. Fanele îl iubesc, iar unii îl consideră încă o valoare în desacralizarea vieții moderne.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata