Solstițiul de iarnă din 2023, în data de 22 decembrie, aduce cea mai scurtă zi a anului, cu 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea se întinde pe o durată mai lungă, de 15 ore și 10 minute.
În Helsinki, Finlanda, ziua se reduce la doar 5 ore și 49 de minute, iar la Utqiagvik, Alaska, soarele nu va răsări deloc. La Polul Nord, ultimul răsărit de soare a avut loc în luna octombrie. În contrast, la Polul Sud, soarele va străluci fără a apune până în luna martie.
Deși solstițiul de iarnă are o semnificație mai redusă în zilele noastre, în trecut evenimentul astral era asociat cu Ignatul Porcilor. Tradițiile pre-creștine legau porcul de zeul întunericului, simbol al luptei cu Soarele pentru a-l învinge. Dacii credeau că sacrificarea porcilor ajută Soarele să învingă întunericul.
Obiceiul de a sacrifica porcul pe 20 decembrie, înainte de solstițiul de iarnă din 2022, a persistat în folclorul românesc. Această practică este considerată un act de îmbunare a zeilor, conferind Soarelui și luminii putere.
Folclorul românesc a păstrat și credința că în ziua solstițiului de iarnă nu ar trebui să ne certăm cu nimeni, deoarece astfel întunericul ar putea stăpâni sufletele noastre, aducând doar neplăceri în 2024.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata