O revoluție a gândirii
În secolele XV și XVI, după o lungă perioadă în care personalitatea umană fusese anihilată de dogmele medievale, omul redescoperă conștiința de sine. Aceasta este epoca Renașterii, o perioadă marcată de renașterea interesului pentru cultura și arta antichității clasice, dar și de profunde transformări sociale, politice, economice și științifice.
În știință, spiritul Renașterii se manifestă prin renunțarea la autoritarismul medieval și adoptarea raționamentului logic și a experimentului ca metode de cunoaștere. Gânditori curajoși sfidează convențiile vremii, deschizând noi drumuri în înțelegerea lumii. Printre aceștia se numără și Galileo Galilei, fondatorul mecanicii moderne și promotorul metodei științifice.
Un copil fascinat de logică
Galileo Galilei s-a născut la 15 februarie 1564, în Pisa, Italia, într-o familie cu preocupări intelectuale. Tatăl său, Vincenzo, un muzician talentat, i-a insuflat pasiunea pentru cunoaștere și disciplină. Încă din copilărie, Galileo dădea dovadă de o logică remarcabilă în disputele cu cei de vârsta sa.
În 1581, a început studiile de medicină la Universitatea din Pisa, la insistențele tatălui său, dar a fost atras irezistibil de matematică. Observând oscilația unui lampadar într-o biserică, a studiat mișcarea pendulului și a pus bazele teoriei izocronismului, o descoperire ce a revoluționat măsurarea timpului.
Contrazicându-l pe Aristotel
Galileo a fost unul dintre primii oameni de știință care au contestat teoriile lui Aristotel. A demonstrat experimental că două obiecte de mase diferite cad cu aceeași viteză în vid, contrazicând credința acceptată timp de secole. Se spune că pentru a doved
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata