Zeci de ţări se pregătesc să semneze un nou tratat al ONU pentru protecţia oceanelor lumii, în lupta împotriva impactului uman asupra mediului marin fragil. Acest tratat reprezintă un pas important în eforturile de a inversa daunele cauzate de pescuitul excesiv şi alte activităţi umane în oceanele globale.
Pactul global de conservare a biodiversităţii în marea liberă a fost în cele din urmă convenit în martie şi adoptat oficial de Naţiunile Unite în iunie. Acest acord este esenţial pentru realizarea obiectivului “30 de 30”, care vizează protejarea a 30% din suprafaţa terestră şi maritimă a planetei până în 2030. Aşteptăm cu nerăbdare ca cel puţin 60 de ţări să semneze acest acord în cadrul Adunării Generale anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care are loc miercuri. Cu toate acestea, pentru ca tratatul să intre în vigoare, este necesară ratificarea sa la nivel naţional.
Mads Christensen, director executiv interimar al Greenpeace International, subliniază semnificaţia semnării acestui tratat, numind-o un “semnal puternic” pentru obiectivul “30 până la 30”. Cu toate acestea, el adaugă că acum este momentul ca politicienii să acţioneze rapid şi să asigure ratificarea tratatului în timp util.
Acest acord va crea zone marine protejate în care pescuitul va fi interzis şi va impune evaluări ale impactului asupra mediului pentru activităţile umane în marea liberă.
Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii estimează că pentru punerea în aplicare a tratatului vor fi necesare 500 de milioane de dolari, iar un fond special pentru implementare şi consolidarea capacităţilor ar putea necesita încă 100 de milioane de dolari anual. Ameninţările la adresa mediului oceanic au crescut în ultimii ani din cauza pescuitului excesiv, creşterii temperaturilor şi exploatării miniere a fundului oceanului, precum şi utilizării tehnologiilor de geoinginerie pentru absorbţia dioxidului de carbon.
Grupurile de protecţie a mediului insistă că tratatul trebuie să intre în vigoare până cel târziu în 2025 pentru a atinge obiectivul “30 la 30”.
“Oceanul nu poate aştepta, şi având în vedere că tratatul este pregătit de mai bine de 20 de ani, nu mai avem timp de pierdut,” a subliniat Jessica Battle, expert în oceane la Worldwide Fund for Nature.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata