March 30, 2025
FB_IMG_1742820311717
Get in touch with us
Ascultă articolul


Pe 23 martie 1983, România marca un moment istoric în aviație: primul zbor internațional al avionului de pasageri ROMBAC 1-11, primul și singurul avion comercial cu reacție construit în țară. Cursa inaugurală externă a fost operată pe ruta București – Londra, demonstrând potențialul industriei aeronautice românești în epoca respectivă.

ROMBAC 1-11 era echipat cu două turboreactoare Rolls-Royce Spey Mk 512-14DW, fiecare oferind o forță de împingere de aproximativ 6.000 kgf. Aeronava putea transporta până la 119 pasageri, atingând o viteză de croazieră de 870 km/h și având o autonomie de 3.500 de kilometri.

Produs la Întreprinderea de Avioane București – actuala Romaero Băneasa – avionul reprezenta un proiect ambițios pentru perioada comunistă, fiind singura aeronavă comercială cu reacție construită în Europa de Est, cu excepția Uniunii Sovietice. Până în 1989, au fost construite nouă aparate (plus două neterminate), toate fiind livrate către TAROM și Romavia. Ulterior, o parte dintre acestea au fost operate și de alte companii aeriene din Asia și Africa.

Deși planul inițial prevedea producția a 80 de unități, proiectul a fost abandonat odată cu schimbările politice și economice din anii ’90. Opt dintre aparatele ROMBAC 1-11 au fost revândute de TAROM altor operatori internaționali, iar ultimele informații certe despre aceste avioane datează din 2010, când două dintre ele efectuau zboruri charter pentru turiști în Egipt.

În ciuda dispariției treptate din activitate, ROMBAC 1-11 rămâne un reper important al ingineriei românești. Un fapt remarcabil este că, în întreaga sa istorie operațională, niciun avion ROMBAC 1-11 nu a fost implicat în vreun accident aviatic soldat cu victime.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *