La Cimbrud se cultivă peste 100 de soiuri de trandafiri, aproape fiecare casă având propria plantaţie de pe care obţine un venit important. În fiecare an, satul cu 1.000 de locuitori produce peste 1,5 milioane de fire de trandafir.
Aproape toţi locuitorii din Cimbrud, un sat aflat la 30 de kilometri de Alba Iulia, se ocupă cu creşterea trandafirilor. Florile dar şi dulceţirile şi siropurile făcute din petalele trandafirilor, se vând inclusiv în Polonia, Ungaria şi Italia. Plantaţiile de trandafirii colorează vara dealurile în zeci de culori şi împrăştie până departe parfumul delicatelor flori. Sunt grădini în care cresc peste 45 de soiuri de trandafiri pe un singur hectar. Anual de la Ciumbrud pleacă peste 1,5 milioane de fire de trandafiri să înfrumuseţeze parcurile şi curţile clienţilor. La sfârşitul lunii iunie localnicii organizează în fiecare an şi o sărbătoare a trandafirului denumită Ziua Rozelor. De asemenea, au înfiinţat asociaţia „Amicii Rozelor“, care le reprezintă şi le susţine interesele.
CAPITALA NEOFICIALĂ A TRANDAFIRILOR
Locuitorii din Ciumbrud trăiesc în prezent din această activitate, care s-a dezvoltat după 1990. Întreprinzătorii şi-au făcut firme sau asociaţii familiale. Toţi au contribuit la renumele naţional al satului, drept capitală neoficială a trandafirilor. Andrei Molnar a fost primul locuitor din Ciumbrud care a plecat la muncă în Ungaria, împreună cu fratele său, la altoit de trandafiri. Se întâmpla la începutul anilor 1990. Ulterior, la întoarcerea în ţară a reuşit să înfiinţeze o cultură proprie ajungând în prezent la peste 80.000 de butaşi de trandafiri pe care îi vinde în special în marile hipermarketuri din ţară.