Rolul educației în jocurile de noroc problematice
Cazinourile au traversat o lungă perioadă de acomodare, de la cum arătau la începuturi și la cum se prezintă acum. Cu toate că lucrurile de bază s-au păstrat este lesne de înțeles că obiceiurile s-au transformat și că oamenii au acum un altfel de comportament. Dacă inițial accesul la gambling și gaming se făcea doar celor din înalta societate care ajungeau în locații cât mai ferite celor din comunitățile mai sărace, acum jocurile de noroc se pot accesa cu un singur click, de oricine și de oriunde, fără să fie impuse anumite condiții care să îl facă pe cel doritor să se simtă că nu este profitabil.
Însă, această libetate se poate dovedi destul de prăpăstioasă în cazul multor jucători. Faptul că nu se mai ține cont de nimic la cerarea unui cont pe orice platformă de joc, înseamnă că oricine, indiferent de cine este în societate, poate să le acceseze. Iar dincolo de preferințe politice, de slăbiciunile religioase, de ce predicții fotbal face sau de cum își imaginează viitorul, contează tot mai mult un aspect care pare să fie ignorat de cei mai mulți operatori. Ne ferim aici la nivelul de educație, care poate anticipat sau stopa dezvoltarea unei dependențe care se poate dovedi distrugătoare de vieți.
Programe școlare de conștientizare asupra riscurilor
Credem sau de fapt știm că lucrurile cu adevărat importante se desprind de-acasă, pentru că din primii ani de viață, din copilărie, învățăm ce este cu adevărat important, mai ales când vine vorba cum să ne comportam în comunități, ce este bine și ce este rău. Educația celor șapte ani de acasă își spune cuvântul în viață de adult, iar asta se vede pentru fiecare dintre noi. La fel de important este, însă, aportul pe care scoală îl aduce în viața fiecăruia dintre noi, pentru că aici nu doar că ne admirăm dascălii, cărora le mulțumim pentru tot ce ne învață, dar luăm parte și la diverse activități care ne fac consienti de anumite pericole, toate adevărate și de care trebuie să fim pregătiți.
Printre cele mai comune întâlniri educative care se programează în instituțiile de învățământ se numără cele care țin de circulație, de teme sexuale, consumul de droguri sau despre diverse alte topicuri, însă niciodată nu s-a pus problema să se facă dezbateri despre jocurile de noroc. Un subiect care este tot mai proeminent în viața multora dintre noi, ar trebui să fie unul care să fie în discuțiile cu părinții și cu profesorii, cât pentru a se trage un semnal de alarmă asupra pericolelor care pot veni odată cu accesarea lor, fie că este vorba despre cazinourile online (la care generațiile tinere au acces nestingheriți), fie la cele offline (deși accesul este restricționat, nu este imposibil)
Consiliere și resurse pentru cei afectați de dependență
Este foarte important să știi să ceri ajutorul atunci când ai nevoie, indiferent de vârsta la care ți se întâmplă acest lucru. Tocmai educația ar trebui să te învețe că nu este nicio rușine din a te recunoaște prăbușit și învins, ba chiar asta fiind o dovadă că ești puternic și că știi ce iți dorești. Printre cele mai mari greșeli pe care un dependent de jocuri de noroc le face este să nu știe când să se oprească și prin urmare să ajungă să fie un pion ce nu mai poate fi controlat.
Există mai multe simptome care te pot face să bănuiești că cineva are nevoie de ajutor cu dependenta de gambling: cheltuie mai mult decât își permite, și-a schimbat comportamentul și a devenit mai violent, nu mai acordă importanță familiei și prietenilor, își neglijează sarcinile de lucru, nu mai este atent cu nevoile personale, minte și ascunde că joacă, își schimbă dispoziția brusc. Sigur mai sunt și alte detalii, dar ce este important de reținut aici este că există clinici care pot oferi consiliere, că există programe acreditate care te pot ajuta dacă ai astfel de probleme și că personalul antrenat pentru provocări de genul ăsta va ști ce să facă. Sigur, va fi un pas lung, dar nu imposibil, la capătul căruia te vei regăsi.
Inițiative pentru prevenirea problemelor legate de jocuri de noroc
Dincolo de orice inițiative pe care un cazino le comunică, orice schimbare începe cu propria persoană, așa că este vital să fii conștient de faptul că în primul rând trebuie să recunoști atunci când ai o problemă. Printre cele mai comune măsuri pe care le poți lua, ca să reduci implicarea ta în astfel de activități se numără:
● reține că înainte de tratament este mai bine să se bifeze prevenția
● stabilirea unui program de joc de care să te ții, fără excepții
● impunerea unui buget de la care să nu deviezi
● cautarea de alternative care să te distragerea de la jocurile de noroc
● încearcă metodele de meditație și fii răbdător cu tine
● caută metode mai eficiente de a face față stresului sau anxietății
● nu mai juca ca să câștigi sau să alungi plictiseala, fă-o câteva minute doar pentru a te destinde
● ieși cât mai mult din casă și fii cât mai sociabil
● amintește-ți că acțiunea de gambling înseamnă și să pierzi
● identifică elementele care te fac să revii constant la jocurile de noroc și elimină-le
● ține un jurnal și discută cu cine crezi că te-ar putea ajuta, despre ceea ce întâmpini
Concluzie
Educația te poate pregăti pentru foarte multe provocări din viață, așa cum ai aflat poate, deja, până acum. La fel de bine te face să fii mai conștient de capacitățile tale, de a obține o slujbă bine plătită, de a te face să diferențiezi binele de rău și în cazul jocurilor de noroc, să te facă conștient de alegerile care se pot dovedi ineficient. Vorbim, până la urmă, despre educația ca unealtă de creștere și dezvoltate, despre cum putem respecta anumite reguli, mai ales când vine vorba despre cele autoimpuse, pentru a evita dezvoltarea unei dependențe de orice fel, chiar și de una care ține de cazinouri. Învață să te asculți și fii mereu atent la nevoile tale!