Mărioara Murărescu a fost o personalitate marcantă a televiziunii românești, dedicată întreaga sa viață promovării și conservării folclorului autentic. Realizatoare de programe folclorice și, mai ales, sufletul emisiunii Tezaur folcloric, ea a devenit un simbol al tradiției românești și o punte între generații, reușind să readucă în atenția publicului frumusețea și autenticitatea cântecului popular.
Pentru Mărioara Murărescu, folclorul nu era doar un element cultural, ci „ceva viu, care ne reprezintă și prin care putem să cunoaștem neamul acesta.” Cu această convingere, și-a dedicat întreaga carieră promovării celor mai valoroși interpreți de muzică populară și descoperirii unor comori ascunse ale tradiției românești.
De-a lungul anilor, a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde și emisiuni în colaborare cu Televiziunea Moldova, realizând legături culturale puternice între București și Chișinău. În 1992, a lansat primul disc de aur Tezaur folcloric, urmat în anul 2000 de prima casetă video cu același titlu. De asemenea, a publicat lucrarea Cu ochii lumii, o colecție de opinii despre impactul emisiunii Tezaur folcloric.
Recunoașterea valorii sale profesionale a venit prin numeroase premii, printre care: Premiul pentru cercetare pentru lucrarea Cântecul propriu-zis din Muscel (1971), Prix Folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul Dragoș Vrânceanu (1996) și Premiul de excelență acordat de Fundația Ethnos în 1998.
În semn de recunoaștere a contribuției sale excepționale la promovarea culturii tradiționale românești, Mărioara Murărescu a fost decorată în aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler.
Din păcate, după o lungă și grea luptă cu boala, Mărioara Murărescu s-a stins din viață pe 30 ianuarie 2014, la vârsta de 66 de ani. Moștenirea sa culturală rămâne însă vie, iar prin munca sa neobosită, a lăsat în urmă un adevărat tezaur de tradiție și autenticitate, care va dăinui peste generații.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata