Echipa de campanie a candidatului Călin Georgescu a răspuns primelor informații din comunicatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) referitoare la influențarea alegerilor prezidențiale prin acțiuni ilegale desfășurate pe rețeaua TikTok.
„Urmărim evenimentele, analizăm și vom reveni în cursul serii cu un comunicat oficial. Mulțumim!”, a transmis echipa de campanie a candidatului.
Comunicatul CSAT
Într-un comunicat oficial, CSAT a precizat că un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de „o expunere masivă” datorită unui tratament preferențial oferit de platforma TikTok, care nu a respectat legislația electorală, evitând să marcheze materialele acestuia drept conținut electoral.
Deși Consiliul nu are atribuții directe în procesul electoral, situațiile care pot afecta securitatea națională intră în sfera sa de competență. În ședința de joi, autoritățile cu atribuții în securitate națională au prezentat evaluări detaliate privind atacuri cibernetice și riscuri care au vizat procesul electoral.
Concluziile CSAT
1. Influențarea procesului electoral:
Membrii CSAT au constatat că România, alături de alte state din Flancul Estic al NATO, a devenit o țintă pentru acțiuni ostile din partea unor actori statali (în special Rusia) și non-statali. Aceste acțiuni au vizat influențarea agendei publice și slăbirea coeziunii sociale.
2. Rolul TikTok:
CSAT a subliniat că platforma TikTok a acordat unui candidat un avantaj semnificativ, refuzând să marcheze materialele acestuia drept conținut electoral, așa cum impune legislația. Acest lucru a crescut semnificativ vizibilitatea candidatului, în timp ce alți candidați au fost recunoscuți și filtrați de algoritmi, ceea ce le-a redus semnificativ vizibilitatea.
De asemenea, TikTok nu a respectat Decizia Biroului Electoral Central (BEC), care impunea identificarea clară a conținutului electoral, încălcând astfel normele legale ce reglementează procesul electoral.
3. Atacuri cibernetice:
Ședința a evidențiat existența unor atacuri cibernetice menite să compromită integritatea procesului electoral, desfășurate de actori statali și non-statali asupra infrastructurilor IT&C care susțin alegerile.
Măsuri cerute de CSAT
CSAT a solicitat autorităților responsabile în domeniul securității naționale, organizării procesului electoral și organelor de urmărire penală să investigheze de urgență aceste situații și să ia măsuri conform legii.
Această situație evidențiază nevoia unei mai bune reglementări și monitorizări a rețelelor de socializare pentru a preveni influențarea proceselor democratice.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.