Ministerul rus de Externe a afirmat luni că alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în care Maia Sandu, proeuropeană, a câștigat duminică în al doilea tur de scrutin, au fost cele mai nedemocratice din istoria post-sovietică a țării, conform Reuters și EFE.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat într-un comentariu postat pe site-ul oficial al ministerului că rezultatul alegerilor, care a asigurat victoria Maiei Sandu, s-a datorat în mare parte sprijinului din partea moldovenilor din străinătate și a evidențiat o “diviziune profundă” în societatea moldoveană.
„Fără exagerare, aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la obținerea independenței Republicii Moldova, marcată de o represiune fără precedent împotriva opoziției și a presei independente, în special a celei de limbă rusă, prin amestecul deschis al țărilor occidentale în procesul electoral și prin utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorități”, a afirmat Zaharova.
Aceasta a subliniat că tratamentul aplicat alegătorilor moldoveni din Rusia “merită o mențiune specială”.
Sursa foto Google
„Pentru diaspora moldovenească din țara noastră, estimată la 500.000 de persoane, au fost deschise doar două secții de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest și America de Nord, unde trăiesc aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secții de votare, iar în mai multe țări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondență”, a declarat ea.
Zaharova a mai spus că polarizarea evidențiată de rezultate a fost “provocată de politica lipsită de viziune a liderilor țării și de interferența flagrantă din partea Occidentului”.
Moscova speră, de asemenea, că autoritățile de la Chișinău nu vor adânci scindarea societății și vor respecta interesele majorității cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova, nu în străinătate.
„Acești alegători au confirmat că se opun demontării identității naționale moldovenești și statutului neutru consacrat de Constituție și caută să mențină legăturile vechi de secole cu Rusia, un prieten de încredere al poporului moldovenesc iubitor de libertate”, a concluzionat Zaharova.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a afirmat anterior că nu recunoaște voturile din secțiile de votare din străinătate, unde Maia Sandu a obținut aproape 83% din voturi.
„Maia Sandu a devenit președinta diasporei. PSRM nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare”, a declarat Dodon, conform Ziarului Național din Chișinău.
Conform rezultatelor finale, Maia Sandu a câștigat al doilea tur prezidențial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut 44,67%.
Sursa foto Google
Maia Sandu a condamnat constant invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Rusia de complot pentru a-i răsturna administrația. După primul tur al alegerilor de luna trecută, ea a denunțat o campanie de mituire a alegătorilor pentru a vota împotriva sa și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, care a fost aprobat cu puțin peste 50%.