Peștele de disc, recunoscut pentru frumusețea sa captivantă, este considerat de mulți acvariști drept adevăratul rege al acvariului. Cu toate că, odinioară, îngrijirea acestor pești era o sarcină dificilă, astăzi, datorită adaptărilor obținute prin încrucișarea speciilor, aceștia au devenit mult mai ușor de întreținut.
Acești pești sunt cunoscuți pentru preferința de a trăi în grupuri, unde liderul exercită presiune asupra celorlalți. Peștele discus (Symphysodon) face parte din familia ciclidelor și este apreciat pentru forma sa rotundă și coloritul spectaculos, variind de la albastru intens și galben, până la roșu aprins și alb. Brațele dorsale și anale se întind de-a lungul corpului său plat, iar aripioarele sale se termină cu o coadă triunghiulară, ideală pentru mișcări rapide. În general, un adult poate atinge 20 cm lungime, motiv pentru care se recomandă un acvariu cu un volum de cel puțin 40 de litri de apă per exemplar.
Caracteristicile pielii peștelui de disc sunt inconfundabile, iar cele nouă benzi verticale de pe corp își schimbă intensitatea în funcție de starea sa de spirit sau de nivelul de stres. De asemenea, ochii săi roșii sunt un alt element distinctiv. Diferențierea între masculi și femele este complicată, însă în sezonul de reproducere, papila genitală a masculilor devine ascuțită, iar la femele este rotunjită.
Originari din bazinele râurilor Amazonului, în special din regiunile ocupate de Brazilia și Peru, acești pești trăiesc în apele calde și liniștite. Habitatul lor natural implică un pH acid (4-6) și o apă cu duritate aproape zero, condiții create de vegetația trasă în apă în timpul inundațiilor, care duce la descompunerea materialului organic.
Îngrijirea peștilor de disc implică menținerea unei temperaturi de peste 26 de grade Celsius, utilizarea unui încălzitor și verificarea unui pH sub 7. Apa trebuie schimbată săptămânal, înlocuind 20% din volumul total. Acvariul ar trebui să fie spațios și să includă pietriș pe fund, pentru a evita confuzia peștilor cu reflexia sticlei. De asemenea, este esențial un contor al calității apei, deoarece acești pești sunt vulnerabili la bacterii și paraziți.
În ceea ce privește comportamentul, peștele discus definește un lider și se deplasează în bancuri, necesitând un spațiu mare. Când sunt stresați sau bolnavi, pot prezenta o piele neagră și adoptă un comportament neobișnuit, cum ar fi înotul circular.
Peștii discus sunt compatibili cu specii precum Tetra și ciclidele pitice. Hrana lor ar trebui să fie variată: larve de țânțari, creveți de saramură, alimente sub formă de solzi și terciuri din ficat și inimă de pui, morcovi și ou. Trebuie hrăniți de două ori pe zi, în porții mici, pentru a evita supraalimentarea, care poate fi fatală.
Reproducerea lor începe cu un comportament de curtare, unde perechea înoată împreună și își etalează culorile. După depunerea ouălor, părinții pot consuma o parte din acestea, însă în timp, comportamentul se stabilizează. Puii încep să înoate și se hrănesc cu secrețiile pielii părinților până pot consuma alimente mai mari.
Dacă nu sunt îndeplinite cerințele de îngrijire, peștii discus pot suferi de boli precum probleme oculare, putregai, malformații sau paraziți intestinali. Astfel, este necesară o atenție sporită pentru a păstra aceste minunate exemplare sănătoase și a menține statutul lor de „regi ai acvariului”.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.