Teodor Mihali a fost o personalitate importantă în lupta pentru Marea Unire. Deși s-a născut în Maramureș, și-a făcut studiile la Cluj și a devenit unul dintre liderii mișcării naționale românești din Transilvania.
Sursa Foto Google
Mihali a absolvit Facultatea de Drept din Cluj în 1883 și s-a implicat activ în viața politică. A fost membru în Partidul Național Român, iar în 1905 a ajuns vicepreședinte al partidului. Pentru activitatea sa intensă, în 1919 a fost numit președinte al PNR.
În perioada 1905-1918, Mihali a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta. A participat la elaborarea Declarației de la Oradea din 1918, prin care s-a cerut autodeterminarea românilor. Ca vicepreședinte al Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918, Mihali a jucat un rol important în realizarea idealului național românesc.
Viața personală i-a fost marcată de tragedii. S-a căsătorit în 1884, dar soția i-a murit în 1903. Singurul lor copil a murit și el la o vârstă fragedă. După aceste pierderi dureroase, se știe că Mihali s-a recăsătorit.
Teodor Mihali rămâne în istorie ca o personalitate proeminentă care a contribuit la realizarea Marii Uniri. Lupta sa politică pentru drepturile românilor din Transilvania a fost decisivă.
Sursa Foto Google
Teodor Mihali a continuat să joace un rol important în viața politică a României și după Marea Unire.
În perioada 1919-1920, a fost ministru al lucrărilor publice în guvernul condus de Alexandru Vaida-Voevod. A contribuit astfel la consolidarea noii administrații românești în Transilvania.
Sursa Foto Google
Ulterior, Mihali a devenit senator de drept în Parlamentul României, în baza participării sale la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. A fost reales ca senator de Cluj în mai multe legislaturi, până în 1927.
În 1925, Mihali a fondat University Popular din Cluj, una dintre primele instituții culturale românești menite să răspândească educația în rândul maselor. A susținut constant legăturile dintre românii din Transilvania și cei din Vechiul Regat.
Sursa Foto Google
Chiar și după retragerea din viața politică activă, Mihali a rămas o voce respectată și un model pentru tânăra generație de politicieni români. A murit în 1935 la Cluj și este comemorat ca unul dintre făuritorii României Mari.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata