Pentru cei care nu sunt familiarizați, aș dori să explic originea unor nume din Munții Bucegi:
CARAIMAN provine din limba turcă, unde înseamnă „conducătorul negru” sau „preotul negru”. „Kara” înseamnă „negru”, iar „imam” înseamnă „conducător” sau „preot”.
VÂRFUL BUCURA, aflat în apropiere de Vârful Omul, este denumit astfel în onoarea scriitoarei Bucura Dumbrava (1868-1926), mare iubitoare a muntelui și una dintre pionierii turismului românesc.
POIANA ȚAPULUI are o poveste legată de o întâmplare din urmă cu câteva secole. Un grup de boieri fugind din Țara Românească, spre Brașov, s-au rătăcit noaptea, iar unul dintre ei a fost lovit cu coarnele și aruncat într-o prăpastie de un țap furios.
MUNȚII BAIULUI sunt numiți astfel din cauza unui conflict vechi din 1533, între locuitorii din Râșnov și boierii Raducanu, Dudescu, Cretulescu, Paleologu și Grigorie, care au disputat proprietatea muntelui. Cuvântul „bai” în maghiară înseamnă „necaz” sau „supărare”.
PICHETUL ROȘU reprezenta un post de grăniceri români, sub stăpânirea austro-ungară, care avea acoperișul vopsit în roșu.
DRUMUL LUI BUTMALOIU este traseul ce leagă Vârful cu Dor de Piatra Arsa, Cocora și Peștera. Acesta a fost amenajat de către Moș Butmaloiu, primul cabanier din Bucegi.
PIATRA ARSĂ – conform unei legende din 1891, povestite de V.A. Urechia, un potop a lovit Valea Prahovei și a distrus drumurile. Un cioban, pe nume Bârșan, a construit un baraj din lemne arse între Vârful cu Dor și Jepii, iar în timp acesta s-a transformat într-o stâncă.
POIANA „LA BĂTAIA COCOSILOR”, situată între Poiana Izvoarelor și cabana Mălăiești, era locul unde se adunau, toamna, cocoșii de munte în perioada de împerechere.
TAKE IONESCU este o potecă ce leagă cabana Mălăiești de Pichitul Roșu. A fost amenajată cu sprijinul marelui om de stat, Take Ionescu, un mare iubitor al muntelui.
NUMĂRĂTOAREA OILOR din Valea Cerbului este o potecă îngustă și sinuoasă, unde ciobanii își numărau oile care erau nevoite să se deplaseze în șir indian.
COSTILA înseamnă „taxa pe oi” în limba veche. În fiecare an, în această poiană se colecta acest bir, la umbra colosului de piatră.
În apropiere se află și VALEA COMORILOR, unde mulți locuitori din Poiana Țapului și Bușteni au săpat cu gândul la comori ascunse. Se pare că unii au reușit să le găsească.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.