
Pensiile speciale ale șefului CCR au crescut cu peste 50% într-un an. Enache a avut dosar de rețea la Securitate, dosar care a dispărut
Pensiile speciale ale șefului Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, au crescut cu peste 50% într-un an, ajungând la sume astronomice. Potrivit Defapt.ro, Enache a încasat în anul fiscal 2023 două pensii speciale, care au totalizat net peste 761.000 de lei.
Coincidența face ca CCR să fi respins în repetate rânduri tentativele de a abroga sau diminua pensiile speciale. Toți judecătorii CCR beneficiază de pensie specială.
Marian Enache, fost consilier al lui Ion Iliescu, apare frecvent alături de Marcel Ciolacu la diverse evenimente publice. Enache a fost suspectat că ar fi fost informator al Securității. În 2009, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a precizat că Enache a avut un dosar de rețea, dar că dosarul nu mai există în arhive. Astfel, i s-a emis o adeverință de necolaborare.
„În baza notei de constatare nr. S/DI/I/585, din data de 23.03.2009, întocmită de Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS, în care se regăsesc următoarele elemente: SRI a comunicat că domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond rețea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, susținea CNSAS.
În 2022, jurnalistul Virgil Burlă a întrebat un expert ce presupune un dosar de rețea și cum este posibil ca astfel de documente să dispară.
„Omul a avut un dosar de rețea, asta înseamnă că a fost recrutat de Securitate ca informator. Nu știm însă care a fost natura acestei recrutări, când și în ce context a avut ea loc. Prin urmare, nu avem posibilitatea și nici nu este etic să speculăm asupra naturii acestei colaborări”, a declarat pentru Europa Liberă Mihai Demetriade, istoric și consilier superior la CNSAS.
„Dispariția dosarului este însă o enigmă, și aici pot prezuma, cu suficiente motive legate de situații similare, că acest dosar nu a dispărut în perioada 2000-2022, ci a fost distrus cel mai probabil în contextul Revoluției din ’89, la ordinul lui Iulian Vlad, care în 22 decembrie 1989, la ora 10, a dat un ordin de distrugere a arhivei curente”, a completat Demetriade.
Există și posibilitatea ca dosarul să fi fost distrus ulterior, dar suntem în domeniul speculațiilor, și nu are sens discuția”, a adăugat Mihai Demetriade.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata