Originea și trăsăturile lui Teodor Șușman Jr.
Născut la 1 octombrie 1923, Teodor era primul copil al familiei Șușman, una dintre cele mai înstărite familii din zona Huedinului. Descris ca având o înfățișare plăcută și un caracter sociabil, era apreciat de cei din jur și se bucura de atenția femeilor. A urmat studii liceale și, în timpul serviciului militar, a fost furier în armată. O fostă colegă de luptă, Lucreția Jurj, îl descria ca pe un tânăr înalt, îngrijit, cu un farmec aparte, care, deși nu avea o ură viscerală împotriva comuniștilor, nu a ezitat să-și urmeze tatăl în munți.
Motivele formării grupului de partizani
Grupul de rezistență a fost fondat de tatăl său, Teodor Șușman senior, un fost primar din Răchițele, care s-a opus regimului comunist și a refuzat colaborarea cu noile autorități. Din acest motiv, a fost persecutat, i s-au confiscat bunurile și, în final, a fost urmărit de Securitate. În 1948, încercarea de a-l aresta a dus doar la capturarea fiului său Avisalon, care a reușit să evadeze. Acesta a fugit în munți, iar ulterior i s-au alăturat și alți membri, inclusiv Teodor Șușman Jr.
Intrarea în grupul de partizani
Întorcându-se din Banat, Teodor Șușman Jr. a aflat de arestările din satul său natal și a decis să se alăture grupului de luptători. În 1950, Tribunalul Militar din Cluj l-a condamnat, în lipsă, la 12 ani de muncă silnică. În aceeași perioadă, împreună cu alți membri ai grupului, a participat la acțiuni împotriva reprezentanților regimului. Una dintre acestea a fost interceptarea unor delegați ai unei companii de exploatare a lemnului, în încercarea de a le confisca banii destinați salariilor muncitorilor. Confuzia a fost repede lămurită, iar partizanii au returnat mare parte din bunurile luate.
După moartea tatălui său, în decembrie 1951, grupul s-a reorganizat, însă presiunea Securității a continuat să crească. În vara lui 1954, o serie de arestări în rândul susținătorilor grupului a dus la izolarea fraților Șușman, care au rămas ultimii membri activi ai rezistenței.
Viața în clandestinitate
După 1954, cei doi frați au reușit să supraviețuiască în sate din Munții Apuseni, folosind identități false. Teodor Șușman Jr. era cunoscut drept „Petrea Icoanei”, deoarece își câștiga existența pictând icoane pe sticlă, pe care le vindea localnicilor. Deși urmărit de autorități, comportamentul său nu trăda faptul că era un fugar, ceea ce i-a permis să rămână ascuns mai mult timp. O susținătoare, Leontina Moldovan, își amintea cum îl aj
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata