Un remarcabil om de afaceri din Botoșani, Tonino Boldea, inițiază restaurarea unei case monument istoric de pe strada Mihail Kogălniceanu. Această locuință, care a fost cândva proprietatea unui marcant negustor, va fi inclusă într-un proiect imobiliar amplu supervizat de Tonino Boldea. Acest proiect cuprinde nu doar restaurarea atentă a monumentului istoric, datând din 1872, ci și construirea unui bloc de locuințe moderne.
Lucrările au început deja, cu o dată estimată de finalizare la 12 februarie 2025. Casa în cauză a fost inițial deținută de medicul Dionisie Goilav, un eminent membru al comunității armene. Imobilul surprinde prin stilul său arhitectonic eclectic, reflectând influențe de școală franceză. Proiectul lui Tonino Boldea nu doar conservă istoria acestui loc emblematic, ci adaugă și o notă contemporană prin construcția de locuințe moderne în apropiere.
Această clădire a fost proprietatea unui prominent negustor armean, care a avut un impact semnificativ în dezvoltarea Târgului Botoșanilor. Jean Goilav, cunoscut pentru contribuția sa imensă, deținea un conac deasupra satului Ringhilești și a construit, de asemenea, o casă în Botoșani, situată pe strada Mihail Kogălniceanu, unde, în trecut, funcționa IAS Cozinda.
Moșia deținută de Jean Goilav, în jurul anului 1910, se întindea pe o suprafață de peste 1600 de hectare, la Ringhilești, pe malul Prutului. La acea vreme, lucrările agricole erau efectuate cu utilaje moderne, de top la nivel european, evidențiind angajamentul său pentru progres și modernizare.
Jean Goilav, figura impresionantă în dezvoltarea Târgului Botoșani, era proprietarul a 500 de boi și 1000 de porci, având pe moșia sa un impresionant corp de 1500 de angajați permanenți și sute de zilieri. În anul 1913, a exportat cereale de calitate în Germania, evidențiindu-se prin cultivarea unei specii de grâu roșu remarcabile, căutată în întreaga Europă pentru calitățile sale unice de gluten și dulceață a făinii rezultate.
După 1918, moșiile au fost expropriate, iar Jean Goilav a protestat împotriva acestui demers, însă eforturile sale nu au schimbat cursul evenimentelor. Importanța contribuției familiei Goilav, de origine armeană, la dezvoltarea Târgului Botoșani este incontestabilă. Fără așezarea lor în Botoșani, târgul nu ar fi evoluat într-un mod atât de robust, devenind cel mai important din Moldova după Iași, reședința domnitorilor.
Armenii Goilavi au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea comerțului, culturii și artelor în Târgul Botoșanilor, ocupând, de asemenea, funcții administrative și politice importante, inclusiv în Parlamentul României după Unirea Principatelor. Astfel, prin contribuția lor remarcabilă, au adus un aport esențial la conturarea României moderne.
Sursa foto Google