Pădurea Mociar: Cea Mai Bătrână Pădure din România
Conform informațiilor furnizate de Romsilva, Pădurea Mociar, situată în județul Mureș, se revendică titlul de cea mai bătrână pădure din România. Amplasată aproape de localitatea Nădașa și în apropierea șoselei ce leagă stațiunea turistică Sovata, pădurea se întinde pe o suprafață de aproximativ 48 de hectare, la o altitudine de circa 400 de metri, între Reghin și satele Salavăstru, Beica de Jos și Gurghiu.
Această pădure, studiată în detaliu de biologi, adăpostește aproximativ 300 de arbori, în principal fagi și stejari, cu vârste estimative între 650 și 720 de ani.
Deși aproximativ jumătate dintre stejarii multiseculari au murit din cauza bătrâneții, fiind uscați, aceștia nu au fost afectați de intervenția umană. Totodată, există și stejari mai tineri, cu vârste între 400 și 500 de ani.
Pădurea Mociar este situată într-o zonă mlăștinoasă, cu multe bălți, și beneficiază de o protecție relativ bună.
Totuși, activitatea ciobanilor care pasc oile în interiorul pădurii, în ciuda legii care interzice acest lucru, reprezintă o amenințare pentru specii de plante rare.
Fauna pădurii include mistreți, căprioare, vulpi, bursuci, iepuri, diverse rozătoare și numeroase specii de păsări.
În prezent, Pădurea Mociar este o arie protejată de interes național, clasificată ca rezervație naturală de tip forestier (categorie IV IUCN), și, deși a fost ferită până acum de tăierile de arbori, rămâne vulnerabilă la diverse forme de perturbare.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.