Noua versiune a „ordonanței-trenuleț”: înghețarea salariilor bugetarilor și pensiilor speciale / Angajări la stat, doar în cazuri excepționale; partidele vor primi mai puțini bani.
Proiectul „ordonanței-trenuleț” include o serie de măsuri stricte pentru reducerea cheltuielilor publice în 2025, cum ar fi înghețarea salariilor bugetarilor, a burselor pentru studenți și a indemnizațiilor pentru veterani sau revoluționari, precum și limitarea angajărilor la stat și reducerea subvențiilor pentru partidele politice.
Forma finală a ordonanței, publicată vineri de sindicatul „Solidaritatea Sanitară”, prevede menținerea salariilor din sectorul public în 2025 la nivelul din decembrie 2024, inclusiv pentru indemnizațiile demnitarilor și aleșilor locali. Totuși, este posibil ca proiectul să fie modificat, în contextul în care Tanczos Barna a prezentat textul liderilor coaliției într-o reuniune la Guvern, iar discuțiile vor continua și în zilele următoare.
Sporurile vor fi plafonate, iar munca suplimentară va fi compensată doar prin timp liber, fără plata orelor suplimentare. De asemenea, tichetele de vacanță nu vor fi acordate în 2025, singurele tichete rămase fiind cele de creșă. Instituțiile autofinanțate nu vor mai putea oferi premii sau bonusuri angajaților. Pentru personalul din apărare, ordine publică și securitate națională, decontarea serviciilor turistice în concediul din 2025 este suspendată, iar compensațiile pentru chirie vor rămâne neschimbate.
Condițiile pentru angajări în sectorul public
Angajările în instituțiile publice vor fi blocate, cu excepția posturilor unice vacante. În cazuri excepționale, se va permite ocuparea a maximum 15% din posturile eliberate după intrarea în vigoare a ordonanței, însă fără a afecta posturile de conducere. Mai mult, noile angajări nu trebuie să ducă la creșterea bugetului pentru salarii. Ajutoarele sau indemnizațiile pentru pensionare sau trecerea în rezervă vor fi suspendate în 2025.
Indemnizațiile pentru veterani, văduve de război, foști deținuți politici și revoluționari vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2024. Aceeași regulă se aplică și pentru rentele viagere ale sportivilor și indemnizațiile de merit. Subvențiile pentru partidele politice vor fi reduse la cel mult 0,01% din PIB, comparativ cu pragul actual de 0,04%. Pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților și parlamentarilor, nu vor fi indexate în 2025 cu rata inflației. Totodată, suma primită în concediul medical va scădea de la 75% la 65% din salariu.
Reduceri pentru profesori și studenți
Bursele studenților vor rămâne plafonate la nivelul din decembrie 2024, iar profesorii nu vor mai primi prima de carieră didactică în 2025. De asemenea, studenții vor beneficia de reduceri pentru transportul feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și orașul universitar.
Guvernul a suspendat, de asemenea, legea privind cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, iar Ministerul de Externe va folosi exclusiv veniturile din taxe consulare pentru astfel de situații excepționale.
Un alt set de măsuri vizează consolidarea disciplinei financiare în companiile la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari majoritari, asigurând o gestionare mai riguroasă a resurselor acestora.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.