Omenirea a perturbat pentru prima dată în istorie ciclul global al apei, avertizează un nou raport realizat de Comisia Globală pentru Economia Apei, citat de CNN. Acest dezechilibru are efecte alarmante asupra producției de hrană, economiei mondiale și mediului, afectând deja aproape 3 miliarde de oameni care se confruntă cu lipsa apei și declinul culturilor agricole. Dacă nu se iau măsuri urgente, peste 50% din producția globală de alimente ar putea fi amenințată, iar economia mondială ar putea suferi pierderi semnificative, cu o scădere medie de 8% a PIB-ului global până în 2050, pierderile fiind și mai severe în țările cu venituri mici.
Ciclul apei, sistemul prin care apa se deplasează în jurul Pământului, este perturbat de decenii de exploatare nesustenabilă a resurselor și de criza climatică. Acest ciclu, care implică evaporarea apei din sol și vegetație și revenirea acesteia sub formă de precipitații, a fost grav afectat, provocând secarea acviferelor și scufundarea unor orașe.
Raportul evidențiază diferența dintre „apa albastră” – apa lichidă din lacuri, râuri și acvifere – și „apa verde” – umiditatea din sol și vegetație, care contribuie la aproape jumătate din precipitațiile de pe uscat. Potrivit autorilor, furnizarea de „apă verde” a fost neglijată, deși este esențială pentru susținerea vegetației care absoarbe dioxidul de carbon și stabilizează clima.
Schimbările climatice agravează situația, încălzirea globală provocând uscarea solului, defrișarea pădurilor și distrugerea zonelor umede. Aceste procese reduc umiditatea din sol și amplifică riscul incendiilor. În plus, creșterea cererii globale de apă agravează criza, întrucât oamenii au nevoie de aproximativ 4.000 de litri pe zi pentru a menține un trai demn, conform raportului.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.