
România, odinioară o forță de neoprit în gimnastica mondială, traversează o perioadă de declin, în special după retragerea legendarilor antrenori Octavian Bellu și Mariana Bitang. Federația Română de Gimnastică a decis să-i invite pe cei doi să preia din nou lotul național, sperând la o revenire spectaculoasă. Însă răspunsul acestora nu s-a lăsat așteptat și a fost unul tranșant: „Nici vorbă să ne mai întoarcem”, a declarat Mariana Bitang.
În anii lor de glorie, sub conducerea lui Bellu și Bitang, România a dominat competițiile internaționale, obținând 279 de medalii, dintre care 106 de aur. Însă, după retragerea din 2014, performanțele echipei au scăzut considerabil. Cei doi antrenori s-au retras atunci în urma refuzului Comitetului Olimpic Român de a-l numi pe Bellu în funcția de președinte al COSR. „Dacă era prea bătrân pentru COSR, era prea bătrân și pentru a antrena”, spunea Mariana Bitang la acea vreme.
Deși au continuat să sprijine indirect gimnastica românească, Bellu și Bitang au decis că nu vor reveni la conducerea lotului, preferând să se dedice altor priorități. „Am ajutat cât am putut, dar nu luăm în calcul o întoarcere”, a adăugat Bitang.
Chiar și așa, numele lor rămâne sinonim cu perioada de aur a gimnasticii românești, iar refuzul lor marchează o nouă provocare pentru viitorul acestui sport în România.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.