O profesoară de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda își premiază elevii cu bani pentru rezultate excelente la Bacalaureat
Alexandra Avasicei, o profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, a decis să-și premieze elevii care au obținut note peste nouă la Bacalaureat, oferindu-le bani. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a declarat pentru „Adevărul” tânăra profesoară de 28 de ani.
Metode interactive și recompense neașteptate
Predând la acest colegiu de patru ani, Alexandra, cunoscută ca Anda de prieteni, a implementat metode interactive de predare pentru a face Matematica mai atractivă. „Am avut noroc de copii cărora le-a plăcut Matematica și care au învățat-o cu plăcere. Încerc să-i fac să vină cu drag la ore”, a spus ea.
Gluma care a devenit realitate
Ideea recompensării elevilor a apărut după o simulare a examenului de Bacalaureat, când un elev a întrebat în glumă dacă nu ar putea primi un plin de benzină pentru nota obținută. Alexandra a transformat gluma în realitate, promițând că orice elev care ia nota 10 la Bacalaureat va primi 500 de lei.
Premiile stabilite
După discuții și negocieri cu elevii, Alexandra a stabilit premiile: 100 de lei pentru note între 9 și 9.50, 250 de lei pentru note între 9.50 și aproape 10, și 500 de lei pentru nota 10.
Rezultatele și impactul
Aceste recompense au avut un impact semnificativ asupra elevilor, care au devenit mai motivați și atenți la ore. În final, cinci elevi au obținut note peste 9 la examen: patru băieți și o fată. Unul dintre ei, Lucas, a refuzat premiul de 250 de lei pentru nota 9.80, considerând că succesul se datorează efortului profesoarei.
Investiția personală a profesoarei
Alexandra a strâns 900 de lei din propriul salariu pentru a-i premia pe elevi. „Am pus deoparte bănuți în fiecare lună. Într-o lună mai mult, în alta mai puțin… orice surplus se ducea în pușculița copiilor”, a explicat ea.
Reacțiile și viitorul inițiativei
Gestul profesoarei a fost apreciat atât de elevi și părinți, cât și de colegi. „Am primit telefoane de mulțumire din partea părinților. Pentru copii, gestul a contat enorm, căci au simțit că sunt apreciați”, a spus Alexandra. Deși au apărut și comentarii negative online, profesoara este hotărâtă să continue această tradiție și cu generațiile viitoare.
„Ideea conform căreia nu ar trebui să-i motivăm pe copii să învețe oferindu-le bani este cu dus și întors. Eu am considerat că, dacă pot face ceva să-i impulsionez, o voi face. Și iată că am tras cu toții lozul câștigător. Consider că a fost un gest mic, însă cu rezultate fantastice”, a concluzionat mândră profesoara.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.