În secolul XXI, părinții din Coreea de Nord își sfătuiau copiii să evite să folosească toaletele școlii și să aștepte până ajung acasă. Motivul nu era unul de jenă, ci o necesitate cruntă: fiecare familie era obligată să adune și să predea o cotă de excremente folosite drept îngrășământ pentru agricultură. Situația a devenit atât de disperată încât oamenii ajunseseră să se lupte pe stradă pentru excrementele câinilor, iar toaletele publice erau încuiate peste noapte pentru a preveni „furtul” acestui „îngrășământ”. Aceasta este doar una dintre scenele șocante descrise în autobiografia lui Yeonmi Park, refugiată din Coreea de Nord, o carte care mi-a fost dăruită de fiul meu, ce auzise povestea ei într-un podcast.
Am citit această carte într-o singură zi, un drum emoțional devastator, și nu cred că aș putea să o recitesc. Este genul de poveste care te pătrunde și rămâne în tine. Unele pasaje sunt atât de dureroase, încât am fost copleșită de groază, furie și lacrimi. Mă simțeam stânjenită de propria reacție, ca și cum m-ar fi văzut cineva dezvăluindu-mi frica față de cei care pot găsi sens într-un astfel de regim. Scrisă simplu, fără sofisticări, această carte emană o sinceritate rară, o mărturisire pe care puțini ar avea curajul să o facă.
Relatarea fugii ei din Coreea de Nord este o călătorie prin iad: trecerea în China – un loc văzut de refugiați ca o salvare, dar care se dovedește doar o altă lume de exploatare și trafic de persoane, sacrificiul mamei sale care a îndurat violențe inimaginabile pentru a-și salva fiica adolescentă de doar 13 ani, foamea cruntă ce depășește orice limită a imaginației, și întunericul constant și sufocant al vieții sub dictatură.
Această carte este un document zguduitor care ar trebui citit de oricine mai are vreun dubiu despre astfel de regimuri, în special de către tinerii care încă nu cunosc asemenea realități. Mă tem însă că, pentru o anumită generație, nu se mai poate face prea mult în fața acestor adevăruri.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.