Propunerea Ministerului Finanțelor de a introduce obligativitatea unui certificat de atestare fiscală de la ANAF pentru vânzarea locuințelor și terenurilor ridică îngrijorări printre specialiștii din domeniu. Acest certificat ar fi diferit de cel emis de Direcțiile de Impozite și Taxe Locale, și ar putea avea implicații semnificative asupra tranzacțiilor imobiliare.
Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a declarat pentru HotNews.ro că această măsură nu pare să aibă precedent în alte țări europene. “Am făcut un studiu și nu am găsit nicăieri în Europa acest sistem. Poate există, dar din ce am cercetat noi, nu am identificat o jurisdicție unde să fie impusă o asemenea condiționare,” a explicat Șova.
El a atras atenția asupra potențialelor probleme legale care ar putea apărea, menționând situațiile în care proprietarii se află în litigiu cu statul din cauza unor datorii contestate. “Dacă am un litigiu în curs cu statul și am o datorie în dispută, ce fac? Nu mai pot să-mi vând proprietatea până nu se încheie procesul? Aceasta este o măsură care depășește limitele necesare și nu va rezolva problemele existente,” a adăugat el.
Proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală prevede că, pentru a vinde sau cumpăra o clădire sau un teren, proprietarii vor trebui să obțină un certificat de atestare fiscală de la ANAF. În cazul în care certificatul emis pe numele proprietarului indică datorii, va fi necesar acordul ANAF pentru tranzacție, iar notarul va verifica plata datoriilor înainte de finalizarea vânzării.
Ministerul Finanțelor justifică această propunere prin necesitatea de a preveni pierderea veniturilor bugetare, prin condiționarea tranzacțiilor imobiliare de achitarea datoriilor fiscale restante. Instituția susține că, fără această măsură, există riscul ca proprietarii să intre în insolvență, ceea ce ar putea duce la nerecuperarea creanțelor bugetare.
De asemenea, Ministerul menționează că aceeași condiționare este valabilă și pentru datoriile către bugetele locale, însă asigură că scopul măsurii nu este blocarea tranzacțiilor, ci protejarea intereselor statului în recuperarea datoriilor fiscale.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.