Sursa Foto Google
Niksen – o tendință olandeză în materie de bunăstare care înseamnă “a nu face nimic” – a atras atenția întregii lumi ca modalitate de gestionare a stresului sau de recuperare din epuizare, conform BBC. Haga este un oraș cu 11 km de coastă frumoasă, cu dune și plaje nisipoase. În timpul verii, localnicii merg la plajă, fac plimbări în natură, merg cu bicicleta sau petrec timp pe numeroasele bănci disponibile. Citesc, discută cu prietenii, dar la fel de des, se dedau și la “niksen”. Niksen este o tendință olandeză în materie de bunăstare care înseamnă “a nu face nimic”. A atras pentru prima dată atenția lumii în 2019 ca modalitate de gestionare a stresului sau de recuperare din epuizare. La acea vreme, mulți oameni se plângeau de oboseală și depresie cauzate de muncă excesivă și căutau soluții – motiv pentru care concepte precum ikigai din Japonia sau hygge din Danemarca au intrat și ele în lexicul englezesc. Un singur cuvânt exprimă un întreg concept de a nu face nimic, dar nu orice fel de nimic, ci “fără un scop”, astfel încât activități precum derularea pe rețelele sociale sau meditația, de exemplu, sunt excluse. Dacă mindfulness-ul se referă la a fi prezent în acest moment, niksen este mai mult despre a-ți aloca timp să fii pur și simplu, lăsându-ți mintea să rătăcească în orice direcție dorește. Și pe măsură ce ne recuperăm încetul cu încetul de la pandemie, este important să ne reevaluăm modul în care lucrăm și petrecem timpul.
Lingvistic, niksen (a nu face nimic) este un verb creat din “niks”, care înseamnă “nimic”. “Se încadrează în tendința limbii olandeze de a transforma substantivele în verbe. De la ‘voetbal’ (fotbal) la ‘voetballen’ (a juca fotbal), de la ‘internet’ la ‘internetten’, de la ‘whatsapp’ la ‘whatsappen’, etc. Cred că este ceva care se întâmplă în special în limba olandeză”, a declarat Monique Flecken, psiholingvistă la Universitatea din Amsterdam, care cercetează modul în care limbile pe care le vorbim afectează modul în care vedem lumea. În esență, este mult mai ușor să spui “niksen” în loc de “a nu face nimic”. “Olandezii sunt oameni practici și direcți, iar limba lor reflectă acest lucru”, a adăugat ea.
În Olanda, cuvântul poate fi folosit în diferite moduri, atât pozitive, cât și negative. Flecken a spus: “Un părinte i-ar putea spune copilului său: ‘Zit je weer te niksen?’ (Mai stai din nou să nu faci nimic?). Și eu aș spune ‘lekker niksen’, ceea ce se traduce prin ‘a face nimic în mod plăcut’, atunci când vorbesc despre o seară fericită, fără sarcini sau muncă”.
Pentru Thijs Launspach, un psiholog, speaker TEDx și autor al cărții “Crazy Busy: Staying Sane in a Stressful World”, niksen înseamnă “a nu face nimic sau a te implica în activități banale pentru a te bucura de timpul tău. Nu înseamnă a nu face absolut nimic, ci a face cât mai puțin posibil”, a subliniat el, accentuând că acest lucru se aplică în special persoanelor în vârstă care au mai mult timp liber fără structură. Pe de altă parte, generațiile tinere sunt mai stresate ca niciodată – chiar și în Olanda, o țară tradițional lăudată pentru echilibrul dintre muncă și viața privată.
Nu este neapărat rău să fii într-o stare de stres pentru o perioadă, în care ești foarte concentrat și atent. Problema apare atunci când acest lucru scapă de sub control. Există multe motive pentru asta. “Viața noastră și munca noastră au devenit tot mai complexe. Tindem să petrecem mult timp în fața computerelor. Există multe presiuni de a fi cea mai bună versiune a ta, fie că este vorba de la locul de muncă, așteptările părintești sau pe rețelele sociale. Există multă presiune pentru performanță”, a spus Launspach.
Desigur, puțin stres poate fi benefic, așa cum a subliniat Bernet Elzing
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata