Pe 15 martie 1940, România pierdea unul dintre cei mai influenți filozofi, logicieni, pedagogi și jurnaliști ai săi, Nae Ionescu. Acesta, cunoscut drept șlefuitorul generației de aur a intelectualității interbelice, a murit în circumstanțe suspecte, fiind otrăvit la ordinul regelui Carol al II-lea, cu care se afla în conflict.
Există două versiuni privind modul în care a fost otrăvit. Prima variantă sugerează că otrava i-ar fi fost administrată lent, prin injectarea acesteia în țigările pe care le fuma. Nae Ionescu nu consuma alcool, dar era cunoscut pentru consumul excesiv de cafea și fumatul intens.
A doua variantă implică un chelner de la celebrul restaurant Capșa. Se spune că oamenii lui Mihail Moruzov au ales un farmacist pentru a-l otrăvi pe Corneliu Zelea Codreanu. Farmacistul i-ar fi mărturisit planul lui Nae Ionescu, dejucând astfel tentativa de otrăvire a lui Codreanu.
Nae Ionescu a fost mentorul unei pleiade de intelectuali de renume din perioada interbelică, precum Mircea Eliade, Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Constantin Noica și Vasile Băncilă.
Petre Țuțea spunea despre Nae Ionescu: „Călinescu, față de Nae Ionescu, nici n-a existat; n-avea vocația filozofică nici cât un măturător. Nae Ionescu nu se măsura în vremea lui cu nimeni. Era el însuși. Era nemaipomenit de deștept.” El a adăugat: „Moartea mă determină să fiu esențial. M-a impresionat foarte mult sunetul pământului căzând pe coșciugul lui Nae Ionescu.”
Vasile Băncilă, la rândul său, afirma: „Nae Ionescu a dat conaționalilor săi exemplul unei vieți de mare îndrăzneală și de stil personal. Iar celor care îl înlocuiesc pe Dumnezeu, morala, familia, prietenia și chiar neamul, cu rangul social, le-a dat un exemplu de o cerbicie dusă până la martiraj, pe care din nefericire aceștia nici nu-l pot pricepe.” De asemenea, Băncilă a subliniat: „Nae Ionescu a fost cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut gazetari colosali.”
Moartea lui Nae Ionescu rămâne un capitol întunecat din istoria României, marcând sfârșitul unei ere de strălucire intelectuală și influență culturală.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.